Showing posts with label Tradesman. Show all posts
Showing posts with label Tradesman. Show all posts

Kerala PSC Tradesman (Computer Technical Education) Solved Paper - Exam Held on 05-03-2016

1.Which command is used to remove a file?
(A) Remove
(B) Rom
(C) Mv
(D) Del
Correct Answer:D
2.Which of the following is considered as DBMS?
(A) Foxpro
(B) Oracle
(C) MS Access
(D) All of the above
Correct Answer:D
3.Which of the following is not a type of constructor?
(A) Copy constructor
(B) Friend Constructor
(C) Default Constructor
(D) Parameterized Constructor
Correct Answer:B
5.Which of the following System software resides in the main memory always?
(A) Text Editor
(B) Assembler
(C) Linker
(D) Loader
Correct Answer:D
6.When was Apple Macintosh II microcomputer introduced in the market?
(A) 1964
(B) 1970
(C) 1983
(D) 1986
Correct Answer:C
7.FDDI is a:
(A) Ring Network
(B) Mesh Network
(C) Star Network
(D) Bus Network
Correct Answer:A
8.Which command is used to display the top of the file?
(A) Cat
(B) Head
(C) More
(D) Grep
Correct Answer:B
9.Which of the following device is used to connect two systems,especially if the systems use different protocols?
(A) Hub
(B) Bridge
(C) Gateway
(D) Repeater
Correct Answer:C
10.EBCDIC can code up to how many  different characters:
(A) 8
(B) 32
(C) 64
(D) 256
Correct Answer:D
11.Which 32-bit microprocessor is used in IBM’s PS/2 model-80 computer?
(A) 8088
(B) 80286
(C) 80386
(D) 80486
Correct Answer:C
12.The Boolean expression X=A+B+C+is logically equivalent to what single gate:
(A) NAND
(B) NOR
(C) AND
(D) OR
Correct Answer:A
14.Which of the following statement is correct?
(A) Class is an instance of object
(B) Object is an instance of a class
(C) Class is an instance of data type
(D) Object is an instance of data type
Correct Answer:B
15.Which of the following is an abstract data type?
(A) Int
(B) Double
(C) String
(D) Class
Correct Answer:D
16.Which of the following is the address of the router?
(A) The IP address
(B) The TCP address
(C) The subnet mask
(D) The default gateway
Correct Answer:A
17.The ______ layer is the layer closest to the transmission medium.
(A) Transport
(B) Network
(C) Physical
(D) Datalink
Correct Answer:C
18.ASCII stands for:
(A) All purpose Scientific Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for information Interchange
(C) American Security Code for Information Interchange
(D) American Scientific Code for Information Interchange
Correct Answer:B
19.1024 Kilobytes represent a:
(A) 1 MB
(B) 1 GB
(C) 1 KB
(D) None of these
Correct Answer:A
20.The ASCII code for the character J is:
(A) 10010001
(B) 1001 1010
(C) 0100 1010
(D) 1010 0001
Correct Answer:C
21.Which of the following is not a function of DBA?
(A) Network maintenance
(B) Routine Maintenance
(C) Schema Definition
(D) Authorisation for data access
Correct Answer:A
22.A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution:
(A) Assembler
(B) Linking Loader
(C) Cross compiler
(D) Load and Go
Correct Answer:B
23.The software used to convert source program instructions to object instruction is known as:
(A) Compiler
(B) Assembler
(C) Interpreter
(D) Language Processor
Correct Answer:D
24.To copy the hidden system files of DOS to mother disk you can use the command:
(A) Copy
(B) Ren
(C) Sys
(D) Diskcopy
Correct Answer:D
25.Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
(A) Key
(B) Domain
(C) Tuple
(D) Relation
Correct Answer:A
26.A full binary tree with 2n+1 nodes contain:
(A) n leaf nodes
(B) n non leaf nodes
(C) n-1 leaf nodes
(D) n-1 non leaf nodes
Correct Answer:B
27.What does Belay Anomaly related to?
(A) Page Replacement Algorithm
(B) Memory Management Algorithm
(C) Deadlock prevention Algorithm
(D) Disk scheduling Algorithm
Correct Answer:A
28.In Which year the first operating system was developed:
(A) 1910
(B) 1940
(C) 1950
(D) 1980
Correct Answer:C
29.The geostationary satellite used for communication systems:
(A) Rotates with the earth
(B) Remains stationary relative on the earth
(C) Is positioned over equator
(D) All of the above
Correct Answer:D
30.What is the port number of POP3?
(A) 80
(B) 110
(C) 90
(D) 49
Correct Answer:B
31.A relation is in this form if it is in BCNF and has no multivalued dependencies:
(A) Second normal form
(B) Third normal form
(C) Fourth normal form
(D) Domain/Key normal form
Correct Answer:C
32.Who programmed the first computer game spacewar in 1962?
(A)  Steve Russell
(B) Konrad Zuse
(C) Alan Emtage
(D) Tim Berners-lee
Correct Answer:A
33.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Direct
(B) Sequential
(C) Random
(D) All of the above
Correct Answer:B
34.A technique for direct search is:
(A) Binary search
(B) Linear search
(C) Tree search
(D) Hashing
Correct Answer:D
35.The postfix form of the expression:
(A+B)(CD-E)F/G is
(A) AB+CDE-FG/
(B) AB+CDE-FG/
(C) AB+CDE-FG/
(D) AB+CDE-FG/
Correct Answer:
36.What does PPTP stands for?
(A) Point to Point Transmission  Protocol
(B) Point to Point Transfer Protocol
(C) Point to Point Tunneling Protocol
(D) Point to Point Traffic Protocol
Correct Answer:C
37.Which of the following statement is correct
(A) C++ allows static type checking
(B) C++ allows dynamic type checking
(C) C++ allows static member function be of type const
(D) Both A and B
Correct Answer:D
38.Which is a reserved word in the Java Programming language?
(A) Method
(B) Native
(C) Reference
(D) Subclass
Correct Answer:B
39.The communication mode that supports two-way traffic but only one direction at time is:
(A) Simplex
(B) Duplex
(C) Half duplex
(D) Multiplex
Correct Answer:C
40.What is thrashing?
(A) A high paging activity is called thrashing
(B) A high executing  activity is called thrashing
(C) A extremely long process is called thrashing
(D) A extremely long virtual memory is called thrashing
Correct Answer:A
41.Linux Torvalds develop which operating system:
(A) Windows
(B) Mac OS
(C) UNIX
(D) Linux
Correct Answer:D
42.Which operating system is developed and used by Apple Inc?
(A) Windows
(B) Android
(C) Ios
(D) UNIX
Correct Answer:C
43.Which one is the current fastest supercomputer in India?
(A) Param Padma
(B) SAGA-220
(C) PARAM YUVA II
(D) EKA
Correct Answer:C
44.Which of the following concepts means wrapping up of data and functions together?
(A) Abstraction
(B) Encapsulation
(C) Inheritance
(D) Polymorphism
Correct Answer:B
45.One solution to the multivalued dependency constraint problem is to:
(A) Split the relation into two relations each with a single theme
(B) Change the theme
(C) Create a new theme
(D) Add a composite key
Correct Answer:A
46.Which of the following algorithm solves the all pair shortest path problem?
(A) Floyd’s algorithm
(B) Warshall’s algorithm
(C) Prim’s algorithm
(D) Dijkstra’s algorithm
Correct Answer:
47.Which of the following is an invalid visibility label while inheriting a class?
(A) Public
(B) Private
(C) Protected
(D) Friend
Correct Answer:D
48.What does SSL stands for?
(A) System Socket Layer
(B) Secure System Login
(C) Secure Socket Layer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
(D) Secure System Layer
Correct Answer:C
49.What hardware architectures are not supported by Red Hat?
(A) SPARC
(B) IBM-COMPATIBLE
(C) Alpha
(D) Macintosh
Correct Answer:D
50.How many types of Polymorphism are supported by C++?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer:B
51.Which address is the loopback address?
(A) 0.0.0.1
(B) 127.0.0.0
(C) 127.0.0.1
(D) 255.255.255.255
Correct Answer:C
52.Process are classified into different group in:
(A) Multilevel queue scheduling algorithm
(B) Priority scheduling algorithm
(C) Round Robin scheduling algorithm
(D) Shortest job scheduling algorithm
Correct Answer:A
53.Which keys can be used to pressed quit without saving in DOS?
(A) Ctrl+A
(B) Ctrl+B
(C) Ctrl+D
(D) Ctrl+C
Correct Answer:D
54.The OS of a computer may periodically collect all the free memory space to form continuous block of free space.This is called:
(A) Garbage collection
(B) Concatenation
(C) Collision
(D) Dynamic Memory Allocation
Correct Answer:A
55.Who was the father of Punched Card Processing?
(A) J.Presper Eckert
(B) Charles Babbage
(C) Dr.Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal
Correct Answer:C
56.What is the usual number of bits transmitted simultaneously in parallel data transmission used by microcomputers?
(A) 16
(B) 9
(C) 8
(D) 4
Correct Answer:B
57.India’s first super computer param 8000 was installed in:
(A) 1988
(B) 1982
(C) 1995
(D) 1991
Correct Answer:D
58.The number of interchanges required to sort 5,1,6,2,4 in ascending order using Bubble  sort is:
(A) 6
(B) 5
(C) 7
(D) 8
Correct Answer:B
59.Modem is used data transmission when was it invented and in which country:
(A) 1963,USA
(B) 1965,Germany
(C) 1950,USA
(D) 1950,Japan
Correct Answer:C
60.In Php variable name starts with:
(A) !
(B) &
(C) #
(D) $
Correct Answer:D
61.The person contributes the idea of the stored program was:
(A) Charles Babbage
(B) Howard Aiken
(C) John Von Neumann
(D) Vinton Cerf
Correct Answer:C
62.Father of Java Programming language
(A) Dennis Ritchie
(B) James Gosling
(C) Simer Crey
(D) James Russell
Correct Answer:B
63.A semaphore:
(A) Is a binary mutex
(B) Must be accessed from only one process
(C) Can be accessed from multiple process
(D) None of these
Correct Answer:D
64.In OSI Model,which of the following layer provides error-free delivery of data
(A) Data link
(B) Network
(C) Transport
(D) Session
Correct Answer:C
65.Which of the following is not a level 0 data abstraction?
(A) Physical layer
(B) Critical layer
(C) Logical layer
(D) View level
Correct Answer:B
66.ISP exchanges internet traffic between their networks by:
(A) Internet exchange point
(B) Subscriber endpoint
(C) ISP end point
(D) None of the above
Correct Answer:A
67.What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication
(A) 300
(B) 1200
(C) 2400
(D) 9600
Correct Answer:D
68.The average successful search time or sequential search on ‘n’ items is:
(A) n/2
(B) (n-1)/2
(C) (n+2)/2
(D) log(n)+1
Correct Answer:A
69.Which of the following is a data model?
(A) Entity-Relationship model
(B) Relational data model
(C) Object Based data model
(D) All of the above
Correct Answer:D
70.What is the default subnet mask for a class is  A network?
(A) 127.0.0.1
(B) 255.0.0.0
(C) 255.255.255.0.0
(D) 255.255.255.0
Correct Answer:B
71.How many instances of an abstract class can be created?
(A) 1
(B) 4
(C) 10
(D) 0
Correct Answer:D
72.Which of the following is the 2’s complement of 1011?
(A) 1010
(B) 0101
(C) 1100
(D) 0111
Correct Answer:B
73.Which of the following commands is used to update access and modification?
(A) Grep
(B) We
(C) Touch
(D) Cat
Correct Answer:C
74.A high speed device used in CPU for temporary storage during processing is called:
(A) A Register
(B) A Bus
(C) A Data bus
(D) All of the above
Correct Answer:A
75.Which of the following statement is correct?
(A) Base class pointer cannot point to derived class
(B) Derived class pointer cannot point to base class
(C) Pointer to derived class cannot be created
(D) Pointer to base class cannot be created
Correct Answer:B
76.Bottom up parsing involves:
(A) Shift reduce
(B) Handle Pruning
(C) Operator check
(D) A and B
Correct Answer:D
77.Which of the following cannot be friend?
(A) Function
(B) Class
(C) Object
(D) Operator Function
Correct Answer:C
78.Which is a valid keyword in Java?
(A) Interface
(B) String
(C) Float
(D) Unsigned
Correct Answer:A
79.The Average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is:
(A) Down time
(B) Seek time
(C) Latency time
(D) Access time
Correct Answer:C
80.Type checking is normally done during
(A) Lexical analysis
(B) Syntax Analysis
(C) Code Generation
(D) Syntax directed translation
Correct Answer:D
81.”Yachana Yathra”to enable the poor children to get educated was led by:
(A) AK.Gopalan
(B) V.T.Bhattathiripad
(C) K.Kelappan
(D) T.K.Madhavan
Correct Answer:B
82.Who is known as the Jhansi of Travancore?
(A) Arya Pallam
(B) Anna Chandy
(C) Lalitha Prabhu
(D) Akkamma Cheriyan
Correct Answer:D
83.Which organization led Kalpathi Revolts?
(A) Sahodara Sangam
(B) SNDP
(C) Arya Samaj
(D) Yogakshemasabha
Correct Answer:C
84.The prefix “Mahakavi”awarded to Kumaranasan by Madras University in the year:
(A) 1922
(B) 1918
(C) 1924
(D) 1920
Correct Answer:A
85.In which temple Sree Narayana Guru installed mirror?
(A) Aruvippuram
(B) Karamukku
(C) Sivagiri
(D) Kalavamkodam
Correct Answer:D
86.Who won the Nobel Prize in literature in 2015?
(A) Patrick Modiano
(B) Svetlana Alexievich
(C) Alice Munro
(D) Mo Yan
Correct Answer:B
87.India’s first space research observatory ,ASTROSAT successfully launched into the orbit from Sriharikota:
(A) 2015 September 25
(B) 2015 September 30
(C) 2015 September 28
(D) 2015 September 27
Correct Answer:C
88.Who is the brand ambassador of the programme”Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana?”
(A) Shahrukh Khan
(B) Amitabh Bachchan
(C) Shilpa Shetty
(D) Ankit Fadia
Correct Answer:B
89.Who painted “The Potato Eaters”?
(A) Picasso
(B) Leonardo da vinci
(C) Vincent Van Gogh
(D) Raja Ravi Varma
Correct Answer:C
90.Gandhiji learned about civil disobedience movement from:
(A) Hermann Kallenbach
(B) Henry David Thoreau
(C) Martin Luther King
(D) Leo Tolstoy
Correct Answer:B
91.From where have been Indian constitution inspired the idea of federal government with a strong centre and a different State government?
(A) Constitution of Canada
(B) Constitution of USA
(C) Constitution of Britain
(D) Constitution of Australia
Correct Answer:A
92.Out of 543 elected Lok Sabha members,how many members represented the Union Territories?
(A) 8
(B) 10
(C) 15
(D) 20
Correct Answer:D
93.In which year NOTA (None of the above)implemented in India?
(A) 2010
(B) 2012
(C) 2013
(D) 2014
Correct Answer:C
94.”The spirit of democracy is not a mechanical think to be adjusted by abolition of form.I required change of heart “ Who says this?
(A) Abraham Lincoln
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rabindranath Tagore
(D) Subhas Chandra Bose
Correct Answer:B
95.Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?
(A) Privileges Committee
(B) Estimates Committee
(C) Public Accounts Committee
(D) Committee on Government Assurances
Correct Answer:C
96.National Food Security Mission(NFSM)launched in the year:
(A) 2008
(B) 2005
(C) 2010
(D) 2007
Correct Answer:A
97.Which of the following is the scheme for prevention of Trafficking and Rescue,Rehabilitation and Reintegration of Victims of Trafficking for Commercial Sexual exploitation?
(A) Ujjawala
(B) Swadhar
(C) Kishori Shakti Yojana
(D) Integrated Child Development Services
Correct Answer:A
98.Right to Information Act(RTI)passed in the year:
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2008
Correct Answer:B
99.Which of the following award is given for individual’s working for child welfare?
(A) Kishori Shakti Yojana
(B) Vayoshreshtha Samman Award
(C) Rajiv Gandhi Manav Seva Award
(D) None of the above
Correct Answer:C
100.The Food for work programme was renamed as:
(A) Rural Landless Employment
(B) Integrated Rural Development Programme(IRDP)
(C) Jawahar Rozgar Yojana(JRY)
(D) National Rural Employment Programme(NREP)
Correct Answer:D

Kerala PSC Tradesman (Civil, Technical Education) Solved Paper - Exam Held on 09-08-2016

1.The arrangements made at the situations where two or more roads meet or cross the another,such a way that one road over or under another by means of a bridge is
(A) Roundabouts
(B) Grade Separations
(C) Grade intersections
(D) None of the above
Correct Answer: B
2.A point P is 5 cm above the H.P and 3 cm in front of V.P what will be the distance between the top and front view(P and P)after completing the projection drawing
(A) 2cm
(B) 15cm
(C) 8cm
(D) None of the above
Correct Answer: C
3.The bridge constructed such a way that,its centre line is not at right angle to the stream few is:
(A) Angle bridge
(B) Square bridge
(C) Skew bridge
(D) Tilting bridge
Correct Answer: C
4.The depth of an arch at the crown is more than that at  the springing line and the shape of the intrados is a semi circle,then it is called:
(A) Florentine arch
(B) Venetian arch
(C) Horseshoe arch
(D) Stilled arch
Correct Answer: A
5.When the cutting place is inclined to the axis of the right circular cone and parallel to one of its generators,the section obtained is:
(A) Rectangular hyperbola
(B) Parabola
(C) Ellipse
(D) Hyperbola
Correct Answer: B
6.The yards,which used to isolate goods wagons received from various centres in the order of station at which they are to be sent?
(A) Locomotive yards
(B) Marshalling yards
(C) Passenger yards
(D) Goods yards
Correct Answer: B
7.The difference in level of the water surface between upstream and downstream of a bridge
(A) Vent way
(B) Free board
(C) Causeway
(D) Afflux
Correct Answer: D
8.Among the following which is a constituents or components of rolling stock of railways
(A) Wagons
(B) Plate laying
(C) Fixtures and fasteners
(D) Stations and yards
Correct Answer: A
9.Which one of the following is adopted as a narrow gauge in Indian railway?
(A) 0.762 meter
(B) 1.767 meter
(C) 0.626 meter
(D) 1.067 meter
Correct Answer: A
10.The part of a circle bounded by an arc and its chord is:
(A) Sector
(B) Segment
(C) Semi-circle
(D) Arch
Correct Answer: B
11.The ratio of lateral strain to the linear strain within the elastic limit:
(A) Modulus of rigidity
(B) Modulus of elasticity
(C) Poisson's ratio
(D) None of the above
Correct Answer: C
12.The rails are connected at their ends by means of:
(A) Chairs and keys
(B) Fish-plates
(C) Roominess
(D) Prospect
Correct Answer: B
13.
14.The planes of projections lie between the object and the observer is in:
(A) Third angle projection
(B) Fourth angle projection
(C) First angle projection
(D) Sound angle projection
Correct Answer: A
15.The ratio of ultimate bearing capacity to safe hearing capacity is:
(A) Frictional resistance
(B) Allowable bearing capacity
(C) Compaction factor
(D) Factor of safety
Correct Answer: D
16.The most suitable cement used for under water or running water concrete is:
(A) Rapid hardening cement
(B) Acid resistance cement
(C) White cement
(D) Quick setting cement
Correct Answer: D
17.The windows usually provided near the top of the main roof and are made of open in the adjoining verandah or lean to roof for proper ventilation is:
(A) Clerestory windows
(B) Dormer windows
(C) Lantern lights
(D) Casement windows
Correct Answer: A
18.The defects in timber,which is caused by over maturity or by bad ventilation during storage?
(A) Druxiness
(B) Radial shakes
(C) Rupture
(D) Foxiness
Correct Answer: D
19.As per NBC,The maximum height of boundary wall,without any special permission and condition is:
(A) 1.50 metre
(B) 1.80 metre
(C) 1.20 metre
(D) 2.10 metre
Correct Answer: A
20.The roof slopes in the four directions,but each slop has a break is:
(A) Dock roof
(B) Mansard roof
(C) Gambrel roof
(D) Hip roof
Correct Answer: A
21.If the diameter of a sphere is 3cm, then the volume of the sphere is_____ cm^3
(A) 20.25 Pie
(B) 9.00 Pie
(C) 18.00 Pie
(D) 4.50 Pie
Correct Answer: D
22.The innermost central portion or core of the tree:
(A) Medula
(B) Heart wood
(C) Inner bark
(D) None of the above
Correct Answer: A
23.Trimmed size of’A1’ drawing paper:
(A) 210 mmx297 mm
(B) 420 mmx594 mm
(C) 594 mmx841 mm
(D) 297 mmx420 mm
Correct Answer: C
24.The small room generally provided adjacent to dining room for keeping cooked food:
(A) Left
(B) Store
(C) Panty
(D) None of the above
Correct Answer: C
25.The traffic way provided in such a way that during floods,water is allowed to flow across the communication route:
(A) Super passage
(B) Causeway
(C) Fly over
(D) Bye pass
Correct Answer: B
26.The bond in which the brick are arranged at 450 in opposite direction from the central line of the wall of thickness is:
(A) Silverlocks bond
(B) Zigzag bond
(C) Diagonal bond
(D) Herring bone bond
Correct Answer: D
27.The lower half portion of an arch between crown and skewback:
(A) Springer
(B) Spandril
(C) Haunch
(D) Impost
Correct Answer: C
28.The weight per metre length of 20 mm diameter steel bar is around:
(A) 1.58 kg
(B) 3.55 kg
(C) 0.89 kg
(D) 2.46 kg
Correct Answer: D
29.The edge of roof covering materials which projects beyond the gable end of the sloped roof,running between the eaves and ridge is:
(A) Valley
(B) Hipped end
(C) Verge
(D) Dragon tie
Correct Answer: C
30.Eccentricity of ellipse is always:
(A) Less than one
(B) Greater than one
(C) Equal to one
(D) Equal to zero
Correct Answer: A
31.The total depth of water,in cm,required by a crop to come to maturity is called:
(A) Duty
(B) Delta
(C) Base
(D) None of the above
Correct Answer: B
32.When the bed level of the canal is higher than the highest flood level of the drainage,the cross drainage work is:
(A) Aqueduct
(B) Super passage
(C) Causeway
(D) Level crossing
Correct Answer: A
33.Which one of the following cement is most suitable for mass concrete work?
(A) Rapid hardening Portland cement
(B) Quick setting cement
(C) Low heat Portland cement
(D) Acid resistance cement
Correct Answer: C
34.The method of termination of the wall such a way that the bricks left projecting in alternate courses for the bonding future horizontal masonry construction:
(A) Frog
(B) Threshold
(C) Lacing course
(D) Toothing
Correct Answer: D
35.The decrease or loss in the value of a property due to its use,life,wear and tear etc:
(A) Scrap value
(B) Depreciation
(C) Sinking fund
(D) Rateable value
Correct Answer: B
36.The fund which is gradually accumulated by way of periodic on annual deposit for the replacement of the building at the end of its useful life:
(A) Obsolescence
(B) Annuity
(C) Salvage value
(D) Sinking fund
Correct Answer: D
37.The value at the end of the utility period without being dismantled:
(A) Salvage value
(B) Scrap value
(C) Book value
(D) Obsolescence
Correct Answer: A
38.Which of the following ingredient of cement increase the initial setting time?
(A) Calcium oxide
(B) Alumina
(C) Calcium sulphate
(D) Magnesia
Correct Answer: C
39.The inclined member of a mason’s scaffolding,which offer strength and stability and fixed to the ground is?
(A) Standards
(B) Braces
(C) Rakers
(D) Ledgers
Correct Answer: C
40.Plate load test determines:
(A) Size of foundation
(B) Ultimate bearing capacity of soil
(C) Depth of foundation
(D) Safe bearing capacity of soil
Correct Answer: B
41.The radiating or tapering or angular steps used for changing the direction of flight in a star:
(A) Commodes
(B) Bullnose steps
(C) Splayed steps
(D) Winders
Correct Answer: D
42.The spikes used on high speed trunk routes to obtain better life by resisting lateral thrust:
(A) Standard spikes
(B) Screw spikes
(C) Elastic spikes
(D) Dog spikes
Correct Answer: B
43.The projection of the lower step from the vertical face of the upper step in a stepped footing:
(A) Lap
(B) Chajja
(C) Offset
(D) None of the above
Correct Answer: C
44.The designation of door ’10 DT 21’:
(A) A door opening of 1000mm x 2100mm with double shutter
(B) A door with two shutters having a shutter size of 1000 mm x 2100 mm
(C) A door opening of 1000 mmx2100 mm with single shutter
(D) A door frame of section size 21 cm x10 cm with double shutter
Correct Answer: A
45.The  amount of deviation of the magnetic needle of a compass from its normal position is:
(A) Dip of needle
(B) Magnetic declination
(C) Local attraction
(D) Arbitrary bearing
Correct Answer: C
46.The units of measurement in MKS system for ‘sawing of timber’:
(A) Bunning metre
(B) Square metre
(C) Cubic metre
(D) Number of days
Correct Answer: B
47.The pipe through which human excreta flows:
(A) Waste pipe
(B) Vent pipe
(C) Rainwater pipe
(D) Soil pipe
Correct Answer: D
48.A cut provided in the door frame to receive the shutter:
(A) Louver
(B) Horn
(C) Rebate
(D) Mortise
Correct Answer: C
49.The capacity for doing work:
(A) Speed
(B) Power
(C) Energy
(D) None of the above
Correct Answer: C
50.The under surface of a stair is:
(A) Waist
(B) Soffit
(C) Head room
(D) None of the above
Correct Answer: B
51.The method of timbering of trenches used for supporting the sides of a soft ground of depth not exceeding 10 metre and providing an offset at the end of the each stage is:
(A) Stay bracing
(B) Box sheeting
(C) Runner system
(D) Vertical sheeting
Correct Answer: D
52.The defects due to seasoning,which indicate by the curvature formed in the direction of length of timber:
(A) Bow
(B) Cup
(C) Twist
(D) Split
Correct Answer: A
53.The liquid substances which hold the ingredients of the paint in liquid suspension and helps them to spread evenly on the surface to be painted.
(A) Base
(B) Solvent
(C) Drier
(D) Vehicle
Correct Answer: D
54.The last staff reading taken by a level just before the shifting:
(A) Back sight
(B) Fore sight
(C) Intermediate sight
(D) Change point
Correct Answer: B
55.In ‘Autocad’ drawing function key ______ is used for ORTHO mode on and off.
(A) F8
(B) F1
(C) F10
(D) F3
Correct Answer: A
56.The vertical member of metal or wood,supporting the handrail of a stair:
(A) Scotia
(B) Stringers
(C) Header
(D) Baluster
Correct Answer: D
57.If the bearing of two lines AB and AC are N 43015’E and S 45045’E respectively,then the included angle between these lines is:
(A) 89000’
(B) 2030’
(C) 91000’
(D) None of these
Correct Answer: C
58.The projecting course at the upper part of a pier or an abutment of an arch to stress the springing line is:
(A) Nosing
(B) Spandril
(C) Skewback
(D) Impost
Correct Answer: D
59.The triangular shaped portion of Masonry at the end of a sloped roof:
(A) Gable
(B) Hipped end
(C) Mitred closer
(D) Buttress
Correct Answer: A
60.The temporary enclosure constructed in a river for excluding water during construction:
(A) Well foundation
(B) Box caisson
(C) Cofferdam
(D) None of the above
Correct Answer: C
61.The formation of conical hole in the plastered surface due to the presence of some particles which expand on setting such defects of plastering is:
(A) Popping
(B) Peeling
(C) Crazing
(D) Flaking
Correct Answer: A
62.The increase in volume of sand due to the presence of surface moisture upto some extent is:
(A) Ponding
(B) Bulking
(C) Bleeding
(D) Segregation
Correct Answer: B
63.Instrument used for determining the ‘soundness’ of cement is:
(A) Le Chatelier apparatus
(B) Wagner’s turbidimeter
(C) Vicat apparatus
(D) None of the above
Correct Answer: A
64.The centre of the arch lies above the springing line,the arch is called:
(A) Florentine arch
(B) Horseshoe arch
(C) Venetian arch
(D) Segmental arch
Correct Answer: B
65.The ratio of isometric length to its true length is nearly:
(A) 0.086
(B) 1.222
(C) 0.815
(D) 0.185
Correct Answer: C
66.The Autocad command which used to creates multiple copies of selected objects in rectangular or polar form:
(A) Offset
(B) Array
(C) Oops
(D) None of the above
Correct Answer: B
67.The diameter and height of a cylinder is 4cm,then the volume of cylinder in cubic centimetre is:
(A) 9.00 Pie
(B) 64.00 Pie
(C) 16.00 Pie
(D) None  of the above
Correct Answer: C
68.Asper the present Kerala municipality building rule the minimum width of stair for group B (Educational building)is:
(A) 120 cm
(B) 180 cm
(C) 100 cm
(D) 150 cm
Correct Answer: A
69.A trap which is provided for preventing the entry of sewer gases from public line in to the house drains:
(A) Floor trap
(B) Nahni trap
(C) Gully trap
(D) Intercepting trap
Correct Answer: D
70.The Line joining some fixed points on the main survey lines,for the purpose of locating interior details:
(A) Base line
(B) Check line
(C) Tie line
(D) Offsets
Correct Answer: C
71.The term used to indicate dry reduce which includes decayed fruits,paper pieces,grass etc:
(A) Sewage
(B) Garbage
(C) Sullage
(D) None of the above
Correct Answer: B
72.The ratio between the total covered area of all floors of a building to the plot area:
(A) Open space index
(B) Plinth area ratio
(C) Coverage percentage
(D) Floor area ratio
Correct Answer: D
73.The adjustments required to be made at each of the surveying stations before making observation are called:
(A) Permanent adjustment
(B) Compensating adjustment
(C) Temporary adjustment
(D) Perfect adjustment
Correct Answer: C
74.The continuous thin line connecting a dimensional value or some information relating to a feature in an engineering drawing is:
(A) Extension line
(B) Dimension line
(C) Break line
(D) Leader line
Correct Answer: D
75.The planning of two or more related rooms in proximity of each other to minimize the length of circulation and improves the comfort:
(A) Aspect
(B) Circulation
(C) Roominess
(D) Grouping
Correct Answer: D
76.The abbreviated form of complex compound of cement C3S,C2S,C3A and C4AF are also called:
(A) Aspdin’s compounds
(B) Bogue’s compounds
(C) Vicat’s compounds
(D) James Frost’s compounds
Correct Answer: B
77.The course of stone placed immediately below the cornice to improve the appearance of external face of the wall is:
(A) Frieze
(B) String course
(C) Corbel
(D) Blocking course
Correct Answer: A
78.The ability of a material to resist fraction due to high impact like hammer blows is:
(A) Toughness
(B) Hardness
(C) Brittleness
(D) Ductility
Correct Answer: A
79.The channel or pipe which carries water away from the power house after it has been passed through the turbine is:
(A) Main canal
(B) Pen stock
(C) Regulator
(D) Tail-race
Correct Answer: D
80.When cast-iron pipes are used to convey water with high pressure ______ joints are used
(A) Flanged
(B) Expansion
(C) Bell-and-spigot
(D) None of the above
Correct Answer: A
81.Who established schools in Nagarcoil in the beginning of the 19th Century?
(A) Rev Francis
(B) Rev.Bailey
(C) Ringle Tab
(D) Thoma Kathanar
Correct Answer: C
82.Who is the author of the book ‘Malabar Kalapam’?
(A) K.Madhavan Nair
(B) K.N.Panicker
(C) K.M.Panicker
(D) K.Narayanan Nair
Correct Answer: A
83.Pazhassi Raja was died on:
(A) 30 November 1805
(B) 31 October 1805
(C) 31 October 1805
(D) 31 March 1805
Correct Answer: A
84.’Atma Katha’ is the autobiography of:
(A) C Kesavan
(B) K.M.Panikkar
(C) E.V.Krishna Pillai
(D) P.K.Narayana Pillai
Correct Answer: B
85.Who among the following was not a leader of Nivarthana Agitation?
(A) N.V.Joseph
(B) K.P.R.Gopalan
(C) T.M.Varghese
(D) C Kesavan
Correct Answer: B
86.A famous traveller Ibn Batuta belongs to:
(A) Persia
(B) Syria
(C) Algeria
(D) Morocco
Correct Answer: D
87.Durgapur steel plant was set up with the assistance of:
(A) France
(B) Germany
(C) Spain
(D) Britain
Correct Answer: D
88.The leader of Kurichya revolt of 1812:
(A) Thalakkal Chandu
(B) Edachena Kunkan
(C) Raman Nambi
(D) Kannan Moopan
Correct Answer: C
89.Malabar was joined with the Madras presidency in the year:
(A) 1800
(B) 1792
(C) 1799
(D) 1798
Correct Answer: A
90.Kunhi Kannan was the original name of:
(A) Ananda Therthar
(B) Vagbhatananda
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Ayyankali
Correct Answer: B
91.Who was the first secretary of the Malabar district congress committee?
(A) C Kunhirama Menon
(B) K.P.Kesava Menon
(C) Rama Iyer
(D) K.Madhavan Nair
Correct Answer: A
92.Which among the following news paper started publishing in the year 1924?
(A) Al-amin
(B) Mathrubhumi
(C) Kerala Kaumudi
(D) Kerala Darpanam
Correct Answer: A
93.The famous electricity agitation of 1936 was held at:
(A) Thiruvanathapuram
(B) Thrissur
(C) Idukki
(D) Palakkad
Correct Answer: B
94.Keezhariyur-Bomb case was associated with;
(A) Punnapra-Vayalar Uprisings
(B) Quit India movement
(C) Civil Disobedience movement
(D) kayyur Struggle
Correct Answer: B
95.Which political organization was formed in the year 1941?
(A) All Kerala Peasant Union
(B) All Kerala Karshaka Sangham
(C) Cochin State Praja Mandal
(D) Kerala Trade Union Congress
Correct Answer: C
96.The Travancore State Manual was compiled by:
(A) Pachu Moothathu
(B) G.P.Pillai
(C) V.Nagam Aiya
(D) K.P.Kesava Menon
Correct Answer: C
97.’Samkshepa Vedartham’ was published from:
(A) Geneva
(B) Paris
(C) Amsterdam
(D) Rome
Correct Answer: D
98.Tennis Davis cup 2015 was won by:
(A) Belgium
(B) France
(C) USA
(D) Britain
Correct Answer: D
99.Former Kerala Chief Minister EMS died in the year:
(A) 1997
(B) 1999
(C) 1996
(D) 1998
Correct Answer: D
100.’Samatva Samajam’ was associated with:
(A) Vagbhatananda
(B) K.Kelappan
(C) Vaikunda Swamikal
(D) Ayyankali
Correct Answer: C

Kerala PSC Tradesman (Wireman) Solved Paper - Exam Held on 30-08-2016

1.What is the unit of Magnetomotive Force?
(A) Volt
(B) Ampere
(C) Ampere-turns
(D) Weber
Correct Answer: C
2.Whenever the magnetic flux linking with a conductor changes,an e.m.f is induced in that conductor.The above statement is due to:
(A) Weber and Ewing’s law
(B) Faraday’s law or electrolysis
(C) Coulomb's law
(D) Faraday’s law of electromagnetic induction
Correct Answer: D
3.According to Steinmetz Hysteresis law,the hysteresis lose in a material is proportional to:
(A) Bm^1.2
(B) Bm^1.6
(C) Bm^2.0
(D) Bm^2.6
Correct Answer: B
4.Which of the following is not a diamagnetic material?
(A) Air
(B) Water
(C) Glass
(D) Sulphur
Correct Answer: A
5.Which series MCBs are designed to protect circuits with inductive loads?
(A) L series MCB
(B) G series MCB
(C) AC series MCB
(D) DC series MCB
Correct Answer: B
6.Out of the four metal/alloys given below,one has almost no change in resistance for change in temperature:
(A) Nickel
(B) Nichrome
(C) Manganin
(D) Platinum
Correct Answer: C
7.As per the recommendation of BIS and NEC,the minimum clearance between the ceiling and the plane of the blades of the ceiling fan shall not be less than:
(A) 300 mm
(B) 1300 mm
(C) 2400 mm
(D) 200 mm
Correct Answer: A
8.To control one lamp from three places we use:
(A) 3 one way switches
(B) 2 two way switches and 1 one way switch
(C) 3 two way switches
(D) 2 two way switches and 1 intermediate switch
Correct Answer: D
9.In simple voltaic cell,zinc plate is amalgamating with mercury to prevent:
(A) Local action
(B) Polarization
(C) Buckling
(D) Sulphation
Correct Answer: A
10.In a parallel plate capacitor,if a dielectric slab is introduced,the p.d.  between plates will:
(A) Remains the same
(B) Decrease
(C) Increase
(D) Becomes zero
Correct Answer: C
11.Number of light points admissible in one circuit are:
(A) 4 points of 400 w each
(B) 8 points of 200 w each
(C) 12 points of 60 w each
(D) 8 points of 100 w each
Correct Answer: D
12.Bayonet Cap lamp holders cannot be used for lamps having wattage rating more than:
(A) 60 w
(B) 100 w
(C) 200 w
(D) 1000 w
Correct Answer: C
13.Other than Nichrome,which of the following materials are used as heating element?
(A) Tungsten
(B) Kanthal
(C) Porcelain
(D) Mica
Correct Answer: B
14.One Calorie is equal to:
(A) 4187 joules
(B) 41.87 joules
(C) 418.7 joules
(D) 4.187 joules
Correct Answer: D
15.A 1 KW,230 V kettle is connected to 15 A plug socket using a power cord rated to carry 15 amperes.What should be the fuse rating of this appliance circuit?
(A) 6 amps
(B) 4 amps
(C) 10 amps
(D) 15 amps
Correct Answer: A
16.A heater with short-circuited heating element is tested with a series test lamp,the test lamp will:
(A) Glow brightly
(B) Glow dim
(C) Glow normally
(D) Not glow
Correct Answer: C
17.The unit of luminous intensity is:
(A) Candela
(B) Staradian
(C) Lux
(D) Lumen
Correct Answer: A
18.The purpose of a resistor connected in series with the heating element of an automatic electric iron is to:
(A) Control the current through the heating element
(B) Apply low voltage to pilot lamp
(C) Give safety for the thermostat
(D) Control the heat
Correct Answer: B
19.In batten wiring,the distance between link clips in vertical runs shall not exceed:
(A) 5 cm
(B) 10 cm
(C) 12 cm
(D) 15 cm
Correct Answer: D
20.The process by which an emf induced in a DC generator is known as ______ method
(A) Static
(B) Dynamic
(C) Mutual induction
(D) Self induction
Correct Answer: B
21.Testing a wiring installation for insulation resistance is to ensure that:
(A) All conductors have high ohmic value in the circuit
(B) All outlet point are earthed properly to ground
(C) Leakage current beyond the stipulated values does not flow to earth
(D) Live and neutral conductors in the installation are continuous
Correct Answer: C
22.In this wiring,to operate 3 lamps in all we require 6 two way switches:
(A) Corridor wiring
(B) Godown wiring
(C) Tunnel wiring
(D) Hostel wiring
Correct Answer: A
23.Fleming’s Right hand rule is used to identify the:
(A) Direction of current in a motor
(B) Direction of rotation in a generator
(C) Direction of rotation in a motor
(D) Direction of induced emf
Correct Answer: D
24.To get sinusoidal wave shape of an alternating current:
(A) Coil should rotate under uniform field
(B) Coil should rotate under more number of poles
(C) Tow slip rings must be used
(D) Armature should have more number of coils
Correct Answer: A
25.In a DC machine,the conductors of the armature windings are soldered to commutator at the:
(A) Segment internally
(B) Riser
(C) Segments directly
(D) Brushes
Correct Answer: B
26.The interpoles are connected in a dc generator
(A) In series with armature and of same polarity ahead of approaching pole
(B) In series with armature and of opposite polarity ahead or approaching pole
(C) In parallel with armature and of same polarity ahead of approaching pole
(D) In parallel with armature and of opposite polarity ahead of approaching pole
Correct Answer: A
27.If different quantities of water are heated for the same time by the same capacity  heaters,then the temperature developed at the :
(A) Larger quantity of water will have a higher temperature than the smaller quantity of water
(B) Smaller quantity of water will have a higher temperature than the larger quantity of water
(C) Larger quantity of water will have the same temperature than the smaller quantity of water
(D) None of the above
Correct Answer: B
28.The meter used to measure the temperature of furnace is:
(A) Thermometer
(B) Thermostat
(C) Hygrometer
(D) Pyrometer
Correct Answer: D
29.Resistors of 5 ohms,5 kilo ohms,50 kilo ohms,5 mega ohms are connected in parallel.Their equivalent resistance will be very near to:
(A) 4.5 ohms
(B) 4.5 kilo ohms
(C) 45 kilo ohms
(D) 4.5 mega ohms
Correct Answer: A
30.A substance that has low retentivity can be used for the manufacture of:
(A) Electromagnets
(B) Permanent magnets
(C) Bar magnets
(D) Paramagnets
Correct Answer: A
31.When the fluorescent lamp is switched ON there is some vibrating sound from the choke.This is due to loose:
(A) Connection in the choke
(B) Winding turns
(C) Core
(D) Screws in the cover
Correct Answer: C
32.How big is the peak amplitude of a sine-wave with an effective value of 220 volts?
(A) 440 V
(B) 400 V
(C) 380 V
(D) 311 V
Correct Answer: D
33.Which type of formula may be used for any type of circuit?
(A) P=l^2R
(B) P=EI
(C) P=E^2/X
(D) There is no such formula
Correct Answer: A
34.In a capacitive AC circuit the:
(A) Current lags voltage
(B) Voltage leads current
(C) Voltage lags current
(D) Voltage is in phase with current
Correct Answer: C
35.In  a RL parallel circuit,the opposition to total current is called:
(A) Reactance
(B) Impedance
(C) Resistance
(D) A vector sum
Correct Answer: B
36.A 4 pole simplex lap-wound armature having 48 slots,each slot has 4 conductors and each conductor is having resistance of 0.1 ohm.What will be the total armature resistance?
(A) 0.48ohm
(B) 1.2 ohms
(C) 1.92 ohms
(D) 4.8 ohms
Correct Answer: B
37.Speed of DC shunt motor has to be controlled through the field. Which starter is most suitable in this case?
(A) 4 point starter
(B) 3 point starter
(C) 2 point starter
(D) DOL starter
Correct Answer: A
38.A very low value of insulation resistance indicates:
(A) Good operating condition
(B) Fair operating condition
(C) An immediate investigation
(D) That the measuring instrument is wrong
Correct Answer: C
39.The magnetic field produced in the stator of a 3 phase induction motor travel at:
(A) Rotating speed
(B) Asynchronous speed
(C) Synchronous speed
(D) Slip speed
Correct Answer: C
40.The motor which requires least maintenance is:
(A) Squirrel cage induction motor
(B) Slip ring induction motor
(C) DC series motor
(D) DC shunt motor
Correct Answer: A
41.When testing the shunt winding of a DC machine for continuity with test lamp of high wattage,the prods when touched on shunt field terminals give spark.What is the reason?
(A) Shunt field winding is grounded
(B) Shunt field winding is open circuited
(C) Shunt field winding has low resistance
(D) Shunt field winding has high resistance
Correct Answer: D
42.The main function of NVC generally used with a motor starter is to:
(A) Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and automatically reclose it on return of normal voltage
(B) Open the main contacts of the starter on failure or reduction of input voltage and keep it open until manually closed
(C) Control motor voltage and keep it at the rated value
(D) Prevent the main contact of the starter from opening when fluctuations occur in the power system
Correct Answer: B
43.Eyre No.7 is:
(A) Copper soldering flux
(B) Aluminium solder
(C) Copper solder
(D) Aluminium soldering flux
Correct Answer: D
44.In a DOL starter,a NVC is connected across a phase and neutral of a three phase,415 V,50Hz supply and works normally.Then the rating of the NVC ought to be:
(A) 415 V,50 Hz AC
(B) 400 V,50 Hz AC
(C) 240 V,50 Hz AC
(D) 200 V,50 Hz AC
Correct Answer: C
45.The starting current of a 220 V,10 HP shunt motor having armature:resistance of 0.2 ohms without starter is:
(A) 11A
(B) 1100A
(C) 110A
(D) 11000A
Correct Answer: B
46.In a DC generator,if the field circuit resistance is more than field critical resistance,then the
(A) Field coils will burn
(B) Generator will build of max,voltage
(C) Generator will generate up max power
(D) Generator will not build up voltage
Correct Answer: D
47.Metric Horsepower is equal to:
(A) 746 W
(B) 736 W
(C) 756 W
(D) 1000 W
Correct Answer: A
48.When remote ON and OFF are used,the remote ON button should be connected with the existing ON button:
(A) In series
(B) In parallel
(C) In series and parallel
(D) Bridge circuit formation
Correct Answer: B
49.While running,the rotor frequency in a 3 phase induction motor is equal to:
(A) Starter frequency
(B) Starter frequency/slip
(C) Starter frequency slip 
(D) Starter frequency+slip
Correct Answer: C
50.When a single phase supply is connected across single phase winding of motor,the nature of magnetic field produced is:
(A) Constant in magnitude and direction
(B) Alternating in nature
(C) Constant in magnitude but rotating at synchronous speed
(D) Pulsating in nature
Correct Answer: D
51.When remote push buttons are used START push buttons are wired in ______ and STOP push buttons are wired in _________ in a starter control circuit.
(A) Series,Series
(B) Series,parallel
(C) Parallel,series
(D) Parallel,parallel
Correct Answer: C
52.In a manual star-delta starter the stop button connection is in series with the:
(A) No volt coil
(B) No volt coil and overload relay contacts
(C) Overload relay contacts
(D) No volt coil and start button
Correct Answer: B
53.After repeated melting of solder,to compensate the loss,it is necessary to add—to the solder
(A) Zinc
(B) Lead
(C) Flux
(D) Tin
Correct Answer: D
54.While measuring unknown voltage with a multimeter,it is recommended to select the ________ range available.
(A) Most lowest
(B) Lowest
(C) Middle
(D) Highest
Correct Answer: D
55.The shunt type ohmmeter will have zero reading at the:
(A) Centre of the scale
(B) Right hand end of the scale
(C) Left hand end of the scale
(D) Anywhere according to manufacturer
Correct Answer: C
56.A panel type voltmeter with a pen moving on a graph comes under the category of:
(A) Absolute instrument-indicating type
(B) Secondary instrument-indicating type
(C) Secondary instrument-integrating type
(D) Secondary instrument-recording type
Correct Answer: D
57.PMMC ammeter have uniform scale because:
(A) Of eddy current damping
(B) They are spring controlled
(C) The deflecting torque varies directly as the current
(D) Both A and C
Correct Answer: C
58.The control force employed in an indicating instrument which can be kept in any position is:
(A) Gravity control
(B) Spring control
(C) Fluid friction control
(D) Hydraulic friction control
Correct Answer: B
59.Most of the accidents happened while chipping due to:
(A) Loose hammer handle
(B) Mushroom head chisel
(C) Failure to use chip guard
(D) Any one of the above
Correct Answer: D
60.A tong tester in an instrument having a:
(A) Current transformer
(B) Potential transformer
(C) Current transformer with an ammeter
(D) Potential transformer with a voltmeter
Correct Answer: C
61.A coolant is used for cooling the:
(A) Machine
(B) Job only
(C) Cutting tool
(D) Hot chips
Correct Answer: C
62.As compared to an amplifier,a transformer cannot:
(A) Increase the output power
(B) Increase the output voltage
(C) Increase the output current
(D) Perform none of these
Correct Answer: A
63.Crackle test on transformer oils is conducted to find out the presence of:
(A) Air
(B) Water
(C) Gas
(D) Oxide
Correct Answer: B
64.Diversity factor is the ratio between minimum actual load and:
(A) Combined load
(B) Expected load
(C) Maximum load
(D) None of the above
Correct Answer: C
65.A thermistor is a device whose resistance:
(A) Reduce as temperature increases
(B) Increases as temperature increases
(C) Produce as temperature reduces
(D) Remain constant at all temperatures
Correct Answer: A
66.The shape and colour of mandatory sign is:
(A) Circular shape-black symbol on yellow background
(B) Circular shape-white symbol on blue background
(C) Square shape-green symbol on white background
(D) Triangular shape-black symbol on blue background
Correct Answer: B
67.Open circuit test should be conducted before the _______ to make sure that the complete circuit included in the test
(A) Insulation test
(B) Ground test
(C) S.C Test
(D) O.C Test
Correct Answer: A
68.Which tool is not used for making pilot holes on wooden/metal article?
(A) Center punch
(B) Bradawl
(C) Pocker
(D) Rawal plug tool
Correct Answer: D
69.Which effect of electric current is used in electric motors?
(A) Chemical effect
(B) Magnetic effect
(C) Heating effect
(D) Shock effect
Correct Answer: B
70.The method of fire extinguishing by isolating the fire from the supply of oxygen by blanketing it is known as:
(A) Smothering
(B) Starving
(C) Accumulation
(D) Cooling
Correct Answer: A
71.What does S.W.G.Stands for?
(A) Standard Western Gauge
(B) Swiss Wire Gauge
(C) Swiss Western Gauge
(D) Standard Wire Gauge
Correct Answer: D
72.Combination pliers are not used for:
(A) Cutting
(B) Twisting
(C) Hammering
(D) Holding
Correct Answer: C
73.Armouring is provided in the cables to safeguard against:
(A) Moisture entry
(B) White ant
(C) Bursting of failure
(D) Mechanical injury
Correct Answer: D
74.The floats used in the Buchholz relay is operated by:
(A) Mercury switches
(B) Iron clad switches
(C) Centrifugal switches
(D) Flush mounting switches
Correct Answer: A
75.A source of e.m.f is required in order to:
(A) Prevent the escape of electrons
(B) Insulate the electrons from the  unbalanced atoms
(C) Get the electrons into motion
(D) Change the property of conductance into resistance
Correct Answer: C
76.Three resistors are connected in series across a 27 V supply.The second resistor has twice the resistance of the first,the resistor has three times the resistance of the second. The voltage across the third resistor is:
(A) 18V
(B) 6V
(C) 9V
(D) 3V
Correct Answer: A
77.According to Fleming’s L.H.R.the angle between the thumb,middle finger and forefinger must be:
(A) 1800between any two
(B) Right angle between any two
(C) All must be 450apart
(D) Mutually at right angle each other
Correct Answer: D
78.The standard supply frequency in India is:
(A) 60 c/s
(B) 50 c/s
(C) 55 Hz
(D) 45 c/s
Correct Answer: B
79.Luminous efficiency of a fluorescent Tube is:
(A) 30 lumen/watt
(B) 40 lumen/watt
(C) 60 lumen/watt
(D) 80 lumen/watt
Correct Answer: C
80.If two capacitors having capacitance C,and C,are connected in series,then the total capacitance(CT)of the circuit is:
(A) CT=C1+C2
(B) CT=C1C2/[C1+C2]
(C) CT=1/C1+1/C2
(D) CT=[C1+C2]/C1C2
Correct Answer: B
81.Creation of Micro Units Development Refinance Agency(MUDRA)Bank was announced with the corpus or:
(A) 10000 Crores
(B) 20000 Crores
(C) 1000 Crores
(D) 500 Crores
Correct Answer: B
82.Where was the 12th South Asian Games held?
(A) Guwahati and Shillong
(B) New Delhi
(C) Bengaluru
(D) Hyderabad
Correct Answer: A
83.National Girl Child Day was observed on:
(A) February 10
(B) February 20
(C) January 24
(D) January 20
Correct Answer: C
84.Which city has been declared the cleanest city in India,as per the Swachh Bharat Ranking?
(A) Chandigarh
(B) Thiruvananthapuram
(C) Delhi
(D) Mysore
Correct Answer: D
85.Which State is declared as the first digital state in India?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Maharashtra
(D) Gujarath
Correct Answer: B
86.The largest producer of saffron in India:
(A) Jammu and Kashmir
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamilnadu
(D) Haryana
Correct Answer: A
87.Aishwarya Oil field is located in which state of India?
(A) Gujarath
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: C
88.Which one of the state is not covered by western Ghats?
(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Goa
(D) Andhra Pradesh
Correct Answer: D
89.By eradicating poverty who wished to ‘wipe out every tear from every eye’”
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Indira Gandhi
(D) Rabindranath Tagore
Correct Answer: B
90.Which country is separated from British India by Durand Line?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) China
(D) Nepal
Correct Answer: B
91.Who is known as the ‘Father of Indian unrest’?
(A) Bala Gangadhar Tilak
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Aurobindo Ghosh
Correct Answer: A
92.The Jallianwala Bagh Massacre took place during the viceroyalty of:
(A) Lord Curzon
(B) Lord Ripon
(C) Lord Canning
(D) Lord Chelmsford
Correct Answer: D
93.The National Highway No.8 connects:
(A) Varanasi and Kanyakumari
(B) Delhi and Mumbai
(C) Mumbai and Kolkata
(D) Kolkata and Chennai
Correct Answer: B
94.Which among the following ancient ports of Kerala have identified with modern cranganore?
(A) Brace
(B) Tyndis
(C) Nelcynda
(D) Muziris
Correct Answer: D
95.Which of the following river originates in Silent Valley?
(A) Pamba river
(B) Periyar river
(C) Kunthi river
(D) Chaliyar river
Correct Answer: C
96.’Kunhikannan’ was the original name of one of the social reformers of Kerala:
(A) Vagbhatananda
(B) Kumara Guru
(C) Dr.Palpu
(D) Thycaud Ayya
Correct Answer: A
97.Who became the editor of ‘Yukthivadi’ Magazine in 1928?
(A) (C) Krishnan
(B) Blessed Kuriakose Elias Chavara
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) (A) K.Pillai
Correct Answer: C
98.Which of the following is not correctly matched?
(A) Kainakary-Blessed Kuriakose Elias Chavara
(B) Chempazhanthy-Sree Narayana Guru
(C) Petta-Dr.Palpu
(D) Venganoor-Chattampi Swamikal
Correct Answer: D
99.Indicate the wrong pair among the following:
(A) Kalyana Dayini Sabha-Vaikunda Swamikal
(B) Sadhu Jana Paripalana Sangham-Ayyankali
(C) Ananda Maha Sabha-Brahmananda Sivayogi
(D) Prathyaksha Raksha Daiva Sabha –Poikayil Yohannan
Correct Answer: A
100.The book ’Christumatha Nirupanam’ is written by:
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Swami Agamananda
(C) Chattampi Swamikal
(D) C.Kesavan
Correct Answer: C

Kerala PSC Tradesman ( Computer Engineering, Technical Education) Solved Paper - Exam held on 15-11-2016

1.Who proposed the model of modern computer?
(A) John Von Neumann
(B) Charles Babbage
(C) Tim Cook
(D) Vint Cerf
Correct Answer: A
2.ASCII stands for:
(A) American Standard Code for Information Interchange
(B) American Standard for Indian Information
(C) Australian Standard for Information Interchange
(D) None of these
Correct Answer: A
3.The memory that holds data and information permanently are called:
(A) RAM
(B) ROM
(C) Cache memory
(D) SRAM
Correct Answer: B
4.Which of the following is an input device?
(A) Printer
(B) Scanner
(C) Plotter
(D) Monitor
Correct Answer: B
5.The study and practice of environmentally sustainable computing or information technology is:
(A) Green Computing
(B) Big Data
(C) E-commerce
(D) None of these
Correct Answer: A
6.The device used to convert digital signal to analog signal is called:
(A) Compiler
(B) Keyboard
(C) Modem
(D) Mouse
Correct Answer: C
7.Who is known as father of computers?
(A) Charles Babbage
(B) Dennis Ritchie
(C) John Newman
(D) Tim Lee
Correct Answer: A
8.Name the protocol used for exchanging data and program files across a network
(A) DNS
(B) HTTPS
(C) FTP
(D) SMTP
Correct Answer: C
9.The domain name used for commercial web site is:
(A) .gov
(B) .com
(C) .net
(D) .mil
Correct Answer: B
10.Who proposed the idea of world wide web?
(A) Mark Zuckerberg
(B) John Newman
(C) Tim Berners Lee
(D) Charles Babbage
Correct Answer: C
11.The address used to  uniquely identify a device in internet is called:
(A) Mac  Address
(B) IP address
(C) Port Number
(D) None of the above
Correct Answer: B
12.HTTPS stands for:
(A) Hypertext Transfer Protocol Secure
(B) Hypertext Transport Protocol Secure
(C) High Text Transfer Protocol Simple
(D) None of the above
Correct Answer: A
13.The way in which the nodes are physically interconnected to form a network is called?
(A) Protocol
(B) Topology
(C) Bus
(D) Bridge
Correct Answer: B
14.Who is known as the father of the Internet?
(A) Dennis Ritchie
(B) Bill Gates
(C) Tim Berners Lee
(D) Vinton Gray Cerf
Correct Answer: D
15.Which of the following is an example of open Source Software?
(A) Windows XP
(B) Linux
(C) MS Access
(D) MS Word
Correct Answer: B
16.Akshaya centers were initially launched in:
(A) Thrissur
(B) Ernakulam
(C) Malappuram
(D) Kollam
Correct Answer: C
17.The protocol used for internet communication is:
(A) FTP
(B) HTTP
(C) TCP/IP
(D) DNS
Correct Answer: C
18.Which of the following is a popular social networking site?
(A) Twitter
(B) Wikipedia
(C) WhatsApp
(D) Facebook
Correct Answer: D
19.The port number used by HTTP is:
(A) 80
(B) 53
(C) 20
(D) 21
Correct Answer: A
20.Which of the following is a scripting language?
(A) Java
(B) C++
(C) Javascript
(D) Html
Correct Answer: C
21.The system software that acts as an interface between the user and computer hardware is:
(A) Compiler
(B) Operating System
(C) Interpreter
(D) Windows
Correct Answer: B
22.The number of bits in a software port is:
(A) 16 bit
(B) 32 bit
(C) 8 bit
(D) 128 bit
Correct Answer: A
23.The name of common service centers in Kerala:
(A) LBS
(B) Kudumbasree
(C) Akshaya
(D) NIC
Correct Answer: C
24.A language processor that converts a high level language into machine language line by line is called:
(A) Just in time compiler
(B) Compiler
(C) Interpreter
(D) Assembler
Correct Answer: C
25.Google Chrome is an example of:
(A) Web Server
(B) Web browser
(C) Operating System
(D) Compiler
Correct Answer: B
26.A finite sequence of instructions to solve a problem is called:
(A) Flow Chart
(B) Algorithm
(C) Program
(D) Function
Correct Answer: B
27.Which of the following is a valid character constant in’C’?
(A) ’ch’
(B) ’t’
(C) ’01’
(D) ’c’
Correct Answer: D
28.The amount of data that can be sent over a specific connection in a given amount of time is:
(A) Baud rate
(B) Bandwidth
(C) Noise
(D) bps
Correct Answer: B
29.The device used to connect computers of the same network in a wired network is:
(A) Hub
(B) Switch
(C) Repeater
(D) Gateway
Correct Answer: A
30.The code used to represent data in almost all written languages of the world:
(A) ASCII
(B) EBCIDIC
(C) ISCII
(D) Unicode
Correct Answer: D
31.Which of the following is an exit controlled loop?
(A) Do-while
(B) For
(C) While
(D) If-else
Correct Answer: A
32.Which data type is used to represent an empty set of data in C++?
(A) Int
(B) Double
(C) Void
(D) Float
Correct Answer: C
33.Name of the first Techno Park in India
(A) Thiruvanathapuram
(B) Kollam
(C) Mumbai
(D) Hyderabad
Correct Answer: A
34.Which of the following is an image file format?
(A) MP3
(B) WMV
(C) MP4
(D) jpeg
Correct Answer: D
35.The base of hexadecimal number system is:
(A) 8
(B) 2
(C) 16
(D) 10
Correct Answer: C
36.Random Access Memory is a :
(A) Non-Volatile
(B) Volatile
(C) Static
(D) Dynamic
Correct Answer: B
37.Which register holds the address of the next instruction to be executed by the processor?
(A) Instruction Register
(B) Program Counter
(C) Accumulator
(D) Memory Buffer Register
Correct Answer: B
38.Which of the following is not an optical storage device?
(A) CD
(B) DVD
(C) Blue Ray Disk
(D) USB flash Drive
Correct Answer: D
39.MS Word is an example of:
(A) Network ID
(B) System ID
(C) Application Software
(D) Hardware
Correct Answer: C
40.Which of the following is an example of database software?
(A) Adobe Photoshop
(B) MS Word
(C) MySQL
(D) Linux
Correct Answer: C
41.The output device used to produce hard copies of graphs and designs on the paper
(A) Printer
(B) Scanner
(C) Mouse
(D) Plotter
Correct Answer: D
42.GIMP stands for:
(A) Gnu Image Manipulation Process
(B) Gnu Image Making Program
(C) Gnu Image Manipulation Program
(D) Gnu Input Making Process
Correct Answer: C
43.DDBMS stands for:
(A) Digital Database Management System
(B) Dual Database Making System
(C) Distributed Data Making System
(D) Distributed Database Management System
Correct Answer: D
44.The file name extension for an html file is:
(A) .html
(B) .txt
(C) .doc
(D) .ppt
Correct Answer: A
45.An organized collection of inter related data stored together with minimum redundancy is called:
(A) Table
(B) Array
(C) Data structure
(D) Database
Correct Answer: D
46.The person who is responsible for the control of the centralized and shared database is:
(A) User
(B) Naive user
(C) DBA
(D) Application Program
Correct Answer: C
47.Name the tag used to add an image to an html file is:
(A) <a>
(B) <img>
(C) <im>
(D) <pic>
Correct Answer: B
48.In Database Management System,DML stands for:
(A) Data Managing Language
(B) Data Mining Language
(C) Data Manipulation Language
(D) None of the above
Correct Answer: C
49.Which of the following is an open source database software?
(A) MySQL
(B) MS Access
(C) Html
(D) C++
Correct Answer: A
50.Name the tag used to add a hyperlink to an html file:
(A) <img>
(B) <html>
(C) <B>
(D) <a>
Correct Answer: D
51.Which of the following is not an RDBMS package?
(A) MySQL
(B) Oracle
(C) SQL Server
(D) Java
Correct Answer: D
52.In Relational model of DBMS,data is organized as:
(A) Table
(B) Records
(C) Rows
(D) Coulomb
Correct Answer: A
53.A set of one or more attributes which uniquely identify tuples within a relation is called:
(A) Laxlielate key
(B) Foreign key
(C) Primary key
(D) Composite key
Correct Answer: C
54.A file manipulation command that extracts some of the record from a file is called:
(A) Select
(B) Project
(C) Product
(D) Join
Correct Answer: A
55.Which of the following is a DDL command?
(A) Select
(B) Create
(C) Insert
(D) Delete
Correct Answer: B
56.Which of the following is the latest operating system of Microsoft?
(A) Windows Vista
(B) Windows 8
(C) Windows 10
(D) Windows 7
Correct Answer: C
57.Popular mobile operating system offered by Google is:
(A) Android
(B) IOS
(C) Windows phone
(D) Windows XP
Correct Answer: A
58.The year in which IT Act came into existence in India is:
(A) 2008
(B) 2000
(C) 2006
(D) 1995
Correct Answer: B
59.Criminal Activity using computer,mobile phone and internet is termed as:
(A) Cyberspace
(B) Cyber Ethics
(C) Civil Case
(D) Cyber Crime
Correct Answer: D
60.Name the technology used to send and receive message that consists of multimedia content using mobile phone is:
(A) SMS
(B) GPS
(C) MMS
(D) Bluetooth
Correct Answer: C
61.In Data Flow Diagram,a process is represented by:
(A) Circle
(B) Rectangle
(C) Arrow
(D) Rounded Rectangle
Correct Answer: B
62.The data type used to store logic variables in Visual Basic is:
(A) Char
(B) String
(C) Double
(D) Boolean
Correct Answer: D
63.The protocol that supports e-mail services in internet is:
(A) FTP
(B) Http
(C) TFTP
(D) SMTP
Correct Answer: D
64.Name the library function used to concatenate two strings in C++
(A) Strlen
(B) Strcat
(C) Strcpy
(D) Strcpyi
Correct Answer: B
65.Which of the following is an object oriented programming language
(A) Java
(B) C
(C) Html
(D) Pascal
Correct Answer: A
66.Which of the following library function converts A to'a’?
(A) to upper()
(B) is lower()
(C) is upper()
(D) to lower()
Correct Answer: D
67.Accessing each element of an array at least once to perform any operation is known as:
(A) Push
(B) Traversal
(C) Pop
(D) Insertion
Correct Answer: B
68.Which of the following is not a characteristics of object oriented programming?
(A) Object
(B) Inheritance
(C) Polymorphism
(D) None of the above
Correct Answer: D
69.The process of detecting and correcting errors is called:
(A) Debugging
(B) Compiling
(C) Running
(D) Editing
Correct Answer: A
70.The device used to transmit signals from multiple devices through a single common channel simultaneously is:
(A) Multiplexer
(B) Demultiplexer
(C) Router
(D) Hub
Correct Answer: A
71.The C++ jump statement used for skipping over a part of the code within the loop body and forcing next iteration is:
(A) Break
(B) Return
(C) Exit
(D) Continue
Correct Answer: D
72.Which of the following is an example of a derived data type?
(A) Int
(B) Array
(C) Double
(D) Float
Correct Answer: B
73.The transmission media which carry information in the form of light signals is called:
(A) Coaxial Cable
(B) Twisted Copper
(C) Optical Fiber
(D) Unshielded Copper Wire
Correct Answer: C
74.Which of the following is a popular e-commerce website?
(A) Online Sbi
(B) Google
(C) Yahoo
(D) Flipkart
Correct Answer: D
75.Who is the CEO of Apple?
(A) Bill Gates
(B) Mark Zuckerberg
(C) Tim Cook
(D) Sundar Pichai
Correct Answer: C
76.Which of the following web browser is developed by Apple?
(A) Safari
(B) Google Chrome
(C) Internet Explorer
(D) Mozilla Firefox
Correct Answer: A
77.Which of the following is a popular search engine?
(A) Youtube
(B) Twitter
(C) Likeclin
(D) Google
Correct Answer: D
78.Which of the following is a web server by Microsoft?
(A) Tomcat
(B) Internet Information Server
(C) Blue Fish
(D) Dream Weaver
Correct Answer: B
79.The file extension of a javascript file is:
(A) js
(B) java
(C) jsp
(D) .html
Correct Answer: A
80.The existence of same function name with different arguments are called:
(A) Overriding
(B) Inheritance
(C) Call by value
(D) Function overloading
Correct Answer: D
81.Which of the following Indian Air Force Station was recently renamed after Air Chief Marshal Arjan Singh?
(A) Panagarh Air Force Station
(B) Pathankot Air Force Station
(C) New Delhi Air Force Station
(D) Jodhpur Air Force Station
Correct Answer: A
82.The present Chairman of ISRO is:
(A) K.Radhakrishnan
(B) G.Madhavan Nair
(C) Shailesh Nayak
(D) A.S.Kiran Kumar
Correct Answer: D
83.Which of the following IIT is ranked as the best engineering institute in the country as per the first all India survey conducted by the ministry of HRD,Government of India?
(A) IIT Bombay
(B) IIT Madras
(C) IIT Delhi
(D) IIT Kharagpur
Correct Answer: B
84.Dreaming Big:My Journey to connect India is authorized by:
(A) A.P.J.Abdulkalm
(B) Pranab Kumar Mukherji
(C) Sam Pitroda
(D) Narendra Modi
Correct Answer: C
85.The Centre for Development of Telematics(C-DOT)was established in:
(A) 2004
(B) 1987
(C) 1994
(D) 1984
Correct Answer: D
86.The Thief Who Stole My Heart is the title given to a lecture series delivered at the National Gallery of Art in Washington by:
(A) Vidya Dehejia
(B) E.H.Gombrich
(C) Kenneth Clark
(D) Salman Rushdie
Correct Answer: A
87.The Complete Book of the Olympics was compiled by:
(A) Jack Lynch
(B) David Wallechinsky
(C) Jason Burke
(D) David Burke
Correct Answer: B
88.The Indian Army’s exercise held in the deserts of
Bikaner in Rajasthan on April 16,2016 was named as
(A) Raksha
(B) Shatrujeet
(C) Mukti
(D) Shakti
Correct Answer: B
89.Who along with John Carlos were banned from further
competition following their Black Power
Salute during the victory ceremony in the Olympics
held at Mexico City in 1968?
(A) Lonas Chepulis
(B) Tommie Smith
(C) John Stephen Akhwari
(D) Vera Casiavska
Correct Answer: B
90.The Art of War was authorized by:
(A) Mussolini
(B) Rene Descartes
(C) Hitler
(D) Niccolo Machiavelli
Correct Answer: D
91.Dr.Rajendra Prasad was elected as the president of the
Constituent Assembly on:
(A) December 11,1946
(B) December 22,1946
(C) December 12,1946
(D) December 21,1946
Correct Answer: A
92.Article 320 of the Indian Constitution deals with:
(A) Finance Commission
(B) All India Service
(C) Functions of Public Service Commissions
(D) Appointment of Governors
Correct Answer: C
93.The Constituent Assembly finally adopted the Objectives
Resolution moved by Nehru on:
(A) January 22,1947
(B) January 20,1947
(C) January 29,1947
(D) January 30,1947
Correct Answer: A
94.Who among the following was not a member of the
Drafting Committee of the Constitution of India?
(A) Dr.B.R.Ambedkar
(B) Dr.K.M.Munshi
(C) Alladi Krishnaswami Ayyar
(D) Sardar Vallabhbhai Patel
Correct Answer: D
95.The Constitution of India has been framed after ‘ransacking
all the known constitutions of the world’
was a statement made by:
(A) K.C. Wheare
(B) Dr.B.R.Ambedkar
(C) Ivor Jennings
(D) Morris Jones
Correct Answer: B
96.The autobiography of Lalithambika Antharjanam is:
(A) Athmakadhakkoru Aamukham
(B) Agnisakshi
(C) Mulappalinte Manam
(D) Service Story
Correct Answer: A
97.Who among the following was not a recipient of the
Jnanpith Award?
(A) M.T.Vasudevan Nair
(B) Thakazhi Sivasankara Pillai
(C) Vaikom Muhammad Basheer
(D) S.K.Pottakkad
Correct Answer: C
98.Jatinasini Sabha was founded by:
(A) Brahmananda Sivayogi
(B) Swami Ananda Theerthan
(C) Vagbhatananda
(D) Sree Narayana Guru
Correct Answer: B
99.Who called Accamma Cherian as the Jhansi Rani of Travancore?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sarojini Naidu
(D) K.Kelappan
Correct Answer: B
100.Who presided over the annual meeting of the
Abhinav Bharat Yuvak Sangh held in 1936?
(A) A.K.Gopalan
(B) Ayyankali
(C) K.A. Keraleeyan
(D) Vagbhatananda
Correct Answer: D

Kerala PSC Tradesman (Refrigeration and Air Conditioning) Solved Paper Exam held on 15-12-2016

1.The ball bearings of electrical motor are lubricated by:
(A) Grease
(B) Air
(C) Oil
(D) Water
Correct Answer : A
2.Stabiliser used for 1.0 TR A/C is:
(A) 3 KVA
(B) 3.5 KVA
(C) 4 KVA
(D) 4.5 KVA
Correct Answer : A
3.Which one of the following gives DC supply?
(A) Alternator
(B) Transformer
(C) Motor
(D) Dynamo
Correct Answer : D
4.For checking the air movement,there is an instrument called:
(A) Thermometer
(B) Speedometer
(C) Anemometer
(D) Multimeter
Correct Answer : C
5.The chemical formula of R134ais:
(A) C2H2F4
(B) C2CL2F4
(C) CHCL2F
(D) CHCL2
Correct Answer : A
6.The thermostat for the window type air-conditioner is set at:
(A) 75^0F
(B) 80^0F
(C) 85^0F
(D) 65^0F
Correct Answer : A
7.Auto defrost operated by:
(A) Timer switch
(B) Heating element
(C) Thermostat
(D) Evaporator fan
Correct Answer : A
8.Brine solution density is checked by:
(A) Tachometer
(B) Anemometer
(C) Barometer
(D) Hydrometer
Correct Answer : D
9.An ideal refrigerants is one whose boiling point is:
(A) High
(B) Medium
(C) Low
(D) Very High
Correct Answer : C
10.The condenser in indirect system,condenses:
(A) Oil
(B) Refrigerant
(C) Brine
(D) Water
Correct Answer : B
11.High side float valve is fitted on the condensing unit just after the:
(A) Receiver
(B) Compressor
(C) Condenser
(D) Evaporator
Correct Answer : C
12.According to Ohm’s law I=
(A) V.R
(B) R/V
(C) R.V
(D) V/R
Correct Answer : D
13.When air is heated relative humidity
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Very high
(D) None of the above
Correct Answer : A
14.Which chemical is used for condenser descaling?
(A) Phosphoric acid
(B) Sulphuric acid
(C) Citric acid
(D) Hydrochloric acid
Correct Answer : D
15.Which refrigerant charged in car (A) C?
(A) R11
(B) R22
(C) R134
(D) R12
Correct Answer : C
16.The pipes which are used for absorption refrigeration system:
(A) Galvanised
(B) Steel
(C) PVC
(D) Brass
Correct Answer : B
17.Convert from CFC12 to HFC 134 appliance,the compressor displacement will be:
(A) Slightly larger
(B) Smaller
(C) Equal
(D) Double
Correct Answer : A
18.Dry ice is:
(A) Ammonia
(B) H2O
(C) Carbon monoxide
(D) Carbon dioxide
Correct Answer : D
19.Relay is protection device used in:
(A) Evaporator
(B) Compressor
(C) Condenser
(D) Thermostat
Correct Answer : B
20.Weak insulation can be checked by:
(A) Ammeter
(B) Megger
(C) Tong tester
(D) Line tester
Correct Answer : B
21.In window type air-conditioners the following expansion device used:
(A) Float valve
(B) Thermostatic expansion valve
(C) Capillary tube
(D) Hand valve
Correct Answer : C
22.Freon 12 ideal pressure is:
(A) 2.0 kg/cm^2
(B) 2.5 kg/cm^2
(C) 3.5 kg/cm^2
(D) 6.0 kg/cm^2
Correct Answer : D
23.The storage capacity of a oxygen cylinder is:
(A) 6.0 m^3
(B) 6.5 m^3
(C) 7.01 m^3
(D) 7 m^3
Correct Answer : D
24.What is the range of flame temperature of oxygen-hydrogen gases?
(A) 1800 to 2000^0C
(B) 2000 to 2200^0C
(C) 2400 to 2700^0C
(D) 3100 to 3300^0C
Correct Answer : C
25.Which type of flux is used for soldering G.I.Sheets?
(A) NH4CI
(B) Zncl2
(C) Resin
(D) HCI
Correct Answer : D
26.The cooling capacity of 1.0 TR is:
(A) 6000 BTU/Hr
(B) 12000 BTU/Hr
(C) 18000 BTU/Hr
(D) 24000 BTU/Hr
Correct Answer : B
27.The atmospheric pressure at sea level is taken as:
(A) 1.03 kg/cm^2
(B) 1.02 kg/cm^2
(C) 1.033 kg/cm^2
(D) 1.023 kg/cm^2
Correct Answer : C
28.The freezing temperature of water is:
(A) 1^0C
(B) -1^0C
(C) -4^0C
(D) 0^0C
Correct Answer : D
29.The mechanical fault in refrigerator system is:
(A) High voltage
(B) Condenser coil dirty
(C) Overload protector burnt
(D) Relay defective
Correct Answer : B
30.Boiling point of R600a is:
(A) -15.8^0C
(B) -14.8^0C
(C) 11.8^0C
(D) 10.8^0C
Correct Answer : C
31.The condenser coil type which used in deep freezer commonly:
(A) Flooded type
(B) Natural draft
(C) Plate type
(D) Force draft
Correct Answer : D
32.Internal energy of a substance is proportional to:
(A) Velocity
(B) Temperature
(C) Pressure
(D) None of the above
Correct Answer : B
33.The  closing of churner and top cover done airtight by:
(A) ’O’ring
(B) Seal
(C) Gasket
(D) Sticking tape
Correct Answer : A
34.The thread angle of National fine thread is:
(A) 25^0
(B) 35^0
(C) 40^0
(D) 45^0
Correct Answer : D
35.Select the ‘pitch’ of a medium hacksaw blade from the following:
(A) 1.8 mm
(B) 1.0 mm and 4 mm
(C) 1.4 mm and 1.0 mm
(D) 0.8 mm
Correct Answer : C
36.Refrigerator compressor motor winding burnt out:
(A) High voltage
(B) Loose connection
(C) Overload protector defective
(D) Low voltage
Correct Answer : A
37.Which of the following is not a desirable property of a good insulating material?
(A) Lightweight
(B) Hight heat conductivity
(C) Odourless
(D) Low cost
Correct Answer : B
38.Compressor used in window A/c is:
(A) Rotary compressor
(B) Reciprocating compressor
(C) Sealled compressor
(D) Open type compressor
Correct Answer : C
39.How many operations are in service valve?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Correct Answer : C
40.The most possible leakage spots in the refrigerator is:
(A) Capillary tube
(B) Brazing tube joints
(C) Condenser
(D) Evaporator
Correct Answer : B
41.One Kilowatt is equal to:
(A) 1.34 H.P
(B) 1.66 H.P
(C) 1 H.P
(D) 1.5 H.P
Correct Answer : A
42.It is an instrument used to measure high temperature:
(A) Psychrometer
(B) Pyrometer
(C) Thermometer
(D) Micrometer
Correct Answer : B
43.The operation of split A/c produces:
(A) High noise
(B) Medium noise
(C) Low noise
(D) No noise
Correct Answer : D
44.Ball bearing can be removed by using:
(A) Ring spanner
(B) Mallet
(C) Puller
(D) Hammer
Correct Answer : C
45.The metal wire which give good earth contact is:
(A) Copper
(B) GI
(C) Brass
(D) Aluminium
Correct Answer : A
46.Name the temperature at which moisture condenses on a surface:
(A) Relative humidity
(B) Grains of moisture
(C) Dew point temperature
(D) Humidity
Correct Answer : C
47.Name the correct tool which is used to cut wires
(A) Wire cutter
(B) Tube cutter
(C) Shear
(D) Combination plier
Correct Answer : A
48.Select the minimum number of diodes used in full wave rectifier:
(A) Four
(B) One
(C) Three
(D) Two
Correct Answer : D
49.The unit of pressure in SI system is:
(A) N/m
(B) N/m^1
(C) N/m^2
(D) N/m^3
Correct Answer : C
50.The amount of heat required in calories to raise the temperature of one gram of substance through 10C is:
(A) Sensible heat
(B) Specific heat
(C) Latent heat
(D) (B) t.u
Correct Answer : B
51.Specify the thickness of a sheet metal having 18 SWG (Standard Wire Gauge)
(A) 1.02
(B) 1.63
(C) 1.01
(D) 1.22
Correct Answer : D
52.The size of ½” copper tube is equal to:
(A) 12 mm
(B) 13 mm
(C) 14 mm
(D) 15 mm
Correct Answer : A
53.350 litres refrigerator _______ compressor is used
(A) 1/4 H.P
(B) 1/5 H.P
(C) 1/6 H.P
(D) 1/8 H.P
Correct Answer : B
54.The temperature in degree centigrade for human comfort is:
(A) 15
(B) 17
(C) 19
(D) 21
Correct Answer : D
55.If the vacuum level inside the refrigerator is 30 mm of Hg the moisture boiling temperature will be:
(A) 25^0C
(B) 30^0C
(C) 35^0C
(D) 40^0C
Correct Answer : A
56.The size of the gasket is depends on:
(A) Width
(B) Thickness
(C) Length
(D) Area
Correct Answer : B
57.The material with highest ductility:
(A) Cast iron
(B) Tin
(C) Copper
(D) Gold
Correct Answer : D
58.To cool 20 litres of water from 320C to 12.50C in one hour.
Calculate the amount of heat removed:
(A) 370 Keal/Hr
(B) 380 Keal/Hr
(C) 390 Keal/Hr
(D) 400 Keal/Hr
Correct Answer : C
59.In large capacity air-conditioning applications the following expansion device is used:
(A) Capillary tube
(B) Thermostatic expansion valve
(C) Float valve
(D) Automatic expansion valve
Correct Answer : B
60.Relative humidity of air at the grill of an air-conditioner as compared to the room humidity is:
(A) Less
(B) More
(C) Same
(D) None of the above
Correct Answer: B
61.The Global Warming Potential(GWP)of R134 is:
(A) 1500
(B) 1400
(C) 1300
(D) 1200
Correct Answer : C
62.The solder wire used in electronic soldering melts at:
(A) 400^0C
(B) 200^0C
(C) 600^0C
(D) 800^0C
Correct Answer : B
63.Select the material used to check the tightness of door gasket of a refrigerator:
(A) Gasket sheet
(B) Rubber sheet
(C) Paper sheet
(D) Plastic sheet
Correct Answer : C
64.When a pressure switch cut-out,it will make the drive to:
(A) Stop
(B) Start
(C) Run on various speed
(D) Run slowly
Correct Answer : A
65.When wet bulb and dry bulb temperature are equal the humidity is:
(A) 100%
(B) 90%
(C) 80%
(D) 60%
Correct Answer : A
66.One tone of refrigeration is equal to:
(A) 21 KJ/min
(B) 420 KJ/min
(C) 210 KJ/min
(D) 620 KJ/min
Correct Answer : C
67.A water cooler is uses the refrigerant:
(A) R 22
(B) R 21
(C) R 717
(D) R 134a
Correct Answer : D
68.What is the angle of point of centre punch?
(A) 90^0
(B) 60^0
(C) 45^0
(D) 30^0
Correct Answer : A
69.The switch should control the line:
(A) Earth
(B) Phase
(C) Neutral
(D) Common
Correct Answer : B
70.A compressor coupled to a motor externally is called:
(A) Sealed compressor
(B) Open type compressor
(C) Semi-sealed compressor
(D) None of the above
Correct Answer : B
71.The purpose of a filter drier is to remove:
(A) Oil
(B) Gaskets
(C) Moisture
(D) Sludge
Correct Answer : C
72.The storage capacity of a dissolved acetylene cylinder is:
(A) 6.0 m^3
(B) 6.5 m^3
(C) 7.0 m^3
(D) 7.5 m^3
Correct Answer : A
73.The heart of refrigeration system is:
(A) Liquid receiver
(B) Condenser
(C) Evaporator
(D) Compressor
Correct Answer : D
74.Velocity is measured in the units of:
(A) RPM
(B) CFM
(C) Kg Km2
(D) F.P.M
Correct Answer : D
75.Colour code of ammonia refrigerant cylinder:
(A) Light blue
(B) Light green
(C) Orange
(D) Silver
Correct Answer : D
76.Identify the zeotropic refrigerant from the following:
(A) R40
(B) R407C
(C) R 22
(D) R12
Correct Answer : B
77.Double cut file is made of:
(A) Cast steel
(B) Cast iron
(C) High carbon steel
(D) Spring steel
Correct Answer : C
78.In air-refrigeration system,the coefficient of performance is:
(A) High
(B) Low
(C) Very high
(D) Moderate
Correct Answer : B
79.A low side float valve maintains the level of refrigerant in:
(A) Flooded evaporator
(B) Evaporator
(C) Condenser
(D) Compressor
Correct Answer : A
80.-40^0F is:
(A) -40^0C
(B) +40^0C
(C) 4.4^0C
(D) -10^0C
Correct Answer : A
81.Which famous writer coined the term ‘Banana Republic to denote politically countries?
(A) Winston Churchill
(B) Grover Cleveland
(C) Henry
(D) Adam Smith
Correct Answer : C
82.Which team won Azlan Shah Hockey Tournament in 2013?
(A) Malaysia
(B) Netherland
(C) Pakistan
(D) Australia
Correct Answer : D
83.Who was an active member of secret society “Lotus and Dagger” to liberate Indian from the British?
(A) (A) O.Home
(B) Aurobindo Ghosh
(C) K.Kamaraj
(D) Palindas
Correct Answer : B
84.The founder of St.Joseph’s press at Mannanam:
(A) Thomas Malpan
(B) Thomas Kathanar
(C) Mar Kuriakose Elias Chavara
(D) Kayamkulam Philipose
Correct Answer : C
85.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the Year:
(A) 1852
(B) 1863
(C) 1856
(D) 1853
Correct Answer : D
86.Who was known as India’s unofficial ambassador in England?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Gopala Krishna Gokhale
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bipin Chandra Pal
Correct Answer : A
87.Where is the central secretariat of ASEAN located?
(A) Paris
(B) Burma
(C) Philippines
(D) Jakaria
Correct Answer : D
88.Which day was fixed as Direct Action Day by the Muslim League?
(A) October 16
(B) August 16
(C) August 26
(D) September 16
Correct Answer : B
89.Name the person who used the term ’cold war’ for the first time:
(A) Franklin Roosevelt
(B) Walter Lippmann
(C) Bernard Baruch
(D) Albert Hoffman
Correct Answer : C
90.Urdu daily started by Lala Lajpat Rai:
(A) Vande Mataram
(B) Kesari
(C) Sambad Kaumudi
(D) Common Wheel
Correct Answer : A
91.Name the person associated with kuka movement:
(A) Raja Todar Mal
(B) Bhagat Jawaharmal
(C) Bhagat Singh
(D) Chandrasekhar Azad
Correct Answer : B
92.Who were Jotedars?
(A) Rich Peasants
(B) Money Lenders
(C) Tax Collectors
(D) Zamindars
Correct Answer : A
93.Which act of the British was termed as the ‘Gagging Act’?
(A) Regulating act
(B) Rowlatt act
(C) Vernacular Press act
(D) Pitt’s India act
Correct Answer : C
94.Which country is known as the cradle of renaissance movement?
(A) Germany
(B) Italy
(C) France
(D) Switzerland
Correct Answer : B
95.Founder of samatva samajam:
(A) Sree Narayana Guru
(B) Vagbhatananda
(C) Chattambi Swamikal
(D) Vaikunda Swamikal
Correct Answer : D
96.The painting ‘Relief of Lucknow’ Was painted by:
(A) Thomas Jones Barker
(B) Ravivarma
(C) Joseph Noel Paton
(D) Miss Wheeler
Correct Answer : A
97.The largest temple in the world ‘Ankorvat’ built by:
(A) Yasovarman
(B) Rudravarman
(C) Suryavarman
(D) Jayavarman
Correct Answer : C
98.Who is known as the father of Conditional Drift Theory?
(A) Berry Willis
(B) Alfred Wegener
(C) Alfred Marshall
(D) Harold Jeffrey
Correct Answer : B
99.The ruins of Hampi were discovered by:
(A) Colonel Cohn Mackenzie
(B) Alexander  Greenlaw
(C) J.F.Fleet
(D) George Maxbelle
Correct Answer : A
100.Father of local self government in India:
(A) Lord Canning
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Dalhousie
Correct Answer : B

Kerala PSC Tradesman (Diesel Mechanic) Solved Paper - Exam Held on 17-01-2017

1.Supercharging in a diesel engine is also called:
(A) Scavenging
(B) Boosting
(C) Cleaning
(D) Silencing
Correct Answer : B
2.Thermostat valve strate to open above:
(A) 20%
(B) 50%
(C) 80%
(D) 90%
Correct Answer : C
3.The oil pan in an engine is made of:
(A) Steel or aluminium
(B) Steel or cast iron
(C) Cast iron or brass
(D) Cast iron or zinc
Correct Answer : A
4.The rate of doing work is called:
(A) Energy
(B) Power
(C) Torque
(D) Force
Correct Answer : B
5.Which one of  following is an insulator:
(A) Aluminium
(B) Copper
(C) Iron
(D) Mica
Correct Answer : D
6.One Newton is equal to:
(A) 109dyne
(B) 105dyne
(C) 103dyne
(D) 107dyne
Correct Answer : B
7.Which part of the piston is subjected two high pressure and temperature?
(A) Skirt
(B) Ring section
(C) Hand
(D) Crown
Correct Answer : D
8.Venturi unit and diaphragm unit are the to main parts of the following Governors:
(A) Pneumatic
(B) Hydroic
(C) Mechanical
(D) Servo
Correct Answer : A
9.The stroke of an engine is:
(A) Length of the connecting rod
(B) Distance between T.(D) C and (B) (D) (C)
(C) Volume of the cylinder
(D) Inside diameter of the cylinder
Correct Answer : B
10.The compression ratio in a diesel engine can be as high as:
(A) 18:1
(B) 12:1
(C) 14:1
(D) 25:1
Correct Answer : D
11.A 12V lead acid battery consist of:
(A) Three cells in series
(B) Six cells in series
(C) Three cells in parallel
(D) Six cells in parallel
Correct Answer : B
12.The diesel engine usually emits excessive  smoke during:
(A) Starting
(B) Idling
(C) Acceleration
(D) Decelerating
Correct Answer : C
13.The thermostat valve starts to open at about:
(A) 20^0C
(B) 50^0C
(C) 90^0C
(D) 80^0C
Correct Answer : D
14.The number of ignition coils a distributorless ignition system for a six cylinder engine is
(A) 2
(B) 3
(C) 6
(D) 12
Correct Answer : C
15.Oil bath air cleaner is serviced:
(A) After every 2000 km
(B) After every 3000 km
(C) After every 4000 km
(D) After every 5000 km
Correct Answer : D
16.Radiator core should be cleaned by:
(A) Outside the fan side
(B) Reverse flushing
(C) Top to bottom of core
(D) Top hose to bottom house
Correct Answer : B
17.The minimum graduation of an engineer’s steel rule is:
(A) 0.25 mm
(B) 0.50 mm
(C) 0.75 mm
(D) 1.00 mm
Correct Answer : B
18.The Instrument used to measure cylinder bore diameter is:
(A) Outside micrometer
(B) Vernier caliper
(C) Telescopic gauge
(D) Bore dial gauge
Correct Answer : D
19.(C) (B) point are generally made of:
(A) Tungsten
(B) Steel
(C) Copper
(D) Plastic
Correct Answer : A
20.Aluminium cylinder block requires:
(A) Aluminium liners
(B) Brass liners
(C) Cast iron liners
(D) No liners
Correct Answer : B
21.In a vernier micrometer,vernier scale is gradated on:
(A) Frame
(B) Spindle
(C) Barrel
(D) Thimble
Correct Answer : C
22.It has to withstand high pressure and temperature piston is made out of”
(A) Copper
(B) Cast iron
(C) Steel
(D) Aluminium alloy
Correct Answer : D
23.The crankshaft transmit torque directly to:
(A) Flywheel
(B) Propeller shaft
(C) Rod wheel
(D) Differential
Correct Answer : A
24.Exhaust valve fall angle is generally:
(A) 30^0
(B) 45^0
(C) 60^0
(D) 75^0
Correct Answer : B
25.Which one of the following is not unit of pressure?
(A) Peal
(B) Torr
(C) Newton
(D) Bar
Correct Answer : C
26.The unit capacitance is:
(A) Ohm
(B) Siemens
(C) Farad
(D) Mho
Correct Answer : B
27.One joule is equal to:
(A) 107 ergs
(B) 103 ergs
(C) 109 ergs
(D) 105 ergs
Correct Answer : A
28.Bench vice is normally made of:
(A) Cast iron
(B) Cast steel
(C) Mild steel
(D) High speed steel
Correct Answer : A
29.Deposit of carbon in the exhaust system:
(A) Will reduce back pressure
(B) Will have no effect on back pressure
(C) Will increase back pressure
(D) Will result in pressure
Correct Answer : C
30.The boiling point of the coolant is increased in the cooling system which of the following makes it possible to increase the boiling point:
(A) Pressure radiator cap
(B) Vacuum valve
(C) Water jackets
(D) Radiator core
Correct Answer : A
31.A governor,which provided perfect speed regulation with zero speed drop is called:
(A) Isobar governor
(B) Isotherm governor
(C) Isochronous governor
(D) Isocline governor
Correct Answer : D
32.Much of the heat in the exhaust gases may be recovered by the use of:
(A) Heat exchanged
(B) Muffler
(C) Manifold
(D) Tail pipe
Correct Answer : A
33.A noise produced in the cylinder of a diesel engine during combustion usually when the fuel oil has a low ignition quality is called:
(A) Fuel burst
(B) Fuel explosion
(C) Fuel knock
(D) Fuel thrust
Correct Answer : C
34.In starting of diesel engine by electric starting,what is used to supply power to the power motor?
(A) Dynamo
(B) Generator
(C) Rectifier
(D) Battery
Correct Answer : D
35.What is the pitch of a fine hacksaw blade?
(A) 1.8 mm
(B) 1.0 mm
(C) 0.8 mm
(D) 1.4 mm
Correct Answer : C
36.The resistance  in an open circuit is:
(A) Zero
(B) Very low
(C) Very high
(D) Infinite
Correct Answer : D
37.The fuel injection timing in  a distributor type pump is controlled by:
(A) Changing plunger stroke
(B) Changing speed of rotor
(C) Rotating the cam ring
(D) Changing the number of cams on the ring
Correct Answer : C
38.The special feature of pintle type nozzle is that it:
(A) Has a single hole
(B) Has an extended stem to form a pin
(C) It is suitable for cold weather
(D) Is designed for easy starting
Correct Answer : B
39.Top portion of liner does not come in contact with piston.Ring forms ridge in the cylinder bore.The tool used to remove ridge.
(A) Milling cutter
(B) End mill cutter
(C) Ridge cutter
(D) Seat cutter
Correct Answer : D
40.Identify the type of floating of gudgeon pin proved with circlip:
(A) Semi Floating
(B) Full-floating
(C) Three-quarter floating
(D) Non-floating type
Correct Answer : D
41.The most important characteristic of a lubricating oil is its:
(A) Viscosity
(B) Physical stability
(C) Chemical stability
(D) Resistance against corrosion
Correct Answer : A
42.In the phasing operation the time the fuel injection in each cylinder in relation to the pump camshaft.Which one of the following is to be adjusted?
(A) Control sleeve
(B) Tappets
(C) Toothed quadrant
(D) Control rack
Correct Answer : D
43.A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres.The swept volume of one cylinder is:
(A) 400 cm3
(B) 600 cm3
(C) 1200 cm3
(D) 2400 cm3
Correct Answer : B
44.What is likely to happen if the thermostat valve remains closed?
(A) Overheating of engine
(B) Rough idling
(C) Slow warming up of engine
(D) Difficulty in starting of engine
Correct Answer : A
45.A Rough file is used:
(A) On non irregular jobs
(B) To reduce the metal rapidly
(C) On wood
(D) If smooth file is not suitable
Correct Answer : B
46.In order to ensure effective cooling of each cylinder of the engine is surrounded by:
(A) Radiator
(B) Water tube
(C) Water ring
(D) Water jacket
Correct Answer : D
47.The main purpose of lead acid battery is to store electrical in the form of:
(A) Kinetic energy
(B) Potential energy
(C) Chemical energy
(D) Mechanical energy
Correct Answer : C
48.A grinding wheel is marked:51A46 L5V-23.Here what does 5 denote?
(A) Kind of bond
(B) Structure
(C) Kind of abrasive
(D) Grain size
Correct Answer : B
49.India’s position in terms of its size is:
(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 7
Correct Answer : D
50.Who designed our National Flag?
(A) Pingali Vengayya
(B) Udaya Kumar
(C) Rabindranath Tagore
(D) Robert Bristo
Correct Answer : A
51.Which Political leader is known as Lion of Punjab?
(A) Bhagat Singh
(B) Sukhdev Singh
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Rajguru
Correct Answer : C
52.Nagarjuna Sagar Project is situated across which river?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tungabhadra
Correct Answer : B
53.Largest island among  Lakshadweep island group:
(A) Minicoy
(B) Kavaratti
(C) Androth
(D) Kalpeni
Correct Answer : A
54.In which year was ICDS project launched in India?
(A) 1970
(B) 1973
(C) 1975
(D) 1980
Correct Answer : C
55.Who was Political Guru of Mahatma Gandhi?
(A) S.N.Banerji
(B) Gopala Krishna Gokhale
(C) M.G.Ranade
(D) Dadabhai Naoroji
Correct Answer : B
56.In which congress session was Poornaswaraj resolution passed?
(A) Mumbai
(B) Tripura
(C) Lucknow
(D) Lahore
Correct Answer : D
57.District in which the Kayyur Struggle 1941 took place
(A) Kannur
(B) Kasargod
(C) Kozhikode
(D) Wayanad
Correct Answer : B
58.Which is the largest beach in Kerala?
(A) Muzhappilangad
(B) Cherai
(C) Shankumugham
(D) Payyambalam
Correct Answer : A
59.Which is the birthplace of social reformer Vagbhatananda?
(A) Kollengode
(B) Kannammoola
(C) Patyam
(D) Thalassery
Correct Answer : C
60.Name the Social reformer who formed the Cultural Organisation ‘Vidyaposhini’?
(A) Pandit Karuppan
(B) Sahodaran Ayyappan
(C) Velukutty Arayan
(D) Arattupuzha Velayudha Panikkar
Correct Answer : B
61.In which year was ‘Sadhu Jana Paripalana Sangham Formed under the leadership of Ayyankali?
(A) 1903
(B) 1907
(C) 1918
(D) 1924
Correct Answer : B
62.Name the Social reformer who participated in the Kakinada Congress Session in 1923
(A) T.K.Madhavan
(B) Mannathu Padmanabhan
© C Kesavan
(D) K.Kelappan
Correct Answer : A
63.God is omnipresent.I don’t go to temple in search of God Temple is the largest  institution that protects untouchability.’Who said this comment?
(A) Swami Chinmayananda
(B) V.T.Bhattathiripad
(C) Swami Ananda Theerthan
(D) Swami Agamananda
Correct Answer : C
64.Who is the present Human resource minister of India?
(A) Prakash Javadekar
(B) Smriti Irani
(C) Maneka Gandhi
(D) Uma Bharti
Correct Answer : A
65.Who is the present Vice Chairman of Planning Board in Kerala?
(A) Arvind Panagariya
(B) Geetha Gopinath
(C) V.R.Ramachandran
(D) Sudhakar Prasad
Correct Answer : C
66.Which is the first digital state in India?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Seemandhra
(D) Punjab
Correct Answer : B
67.Who won the Dadasaheb Phalke Award in 2015?
(A) Shashi Kapoor
(B) Gulzar
(C) Adoor Gopalakrishnan
(D) Manoj Kumar
Correct Answer : D
68.Who is the sports player known as ‘Flying fish’?
(A) Larisa Latynina
(B) Michael Phelps
(C) Usain Bolt
(D) Milkha Singh
Correct Answer : B
69.Which part of the engine operate the valve?
(A) Connecting Rod
(B) Crankshaft
(C) Camshaft
(D) Timing Gears
Correct Answer : C
70.Inlet and exhaust ports are situated in the two stroke engine at:
(A) Oil sump
(B) Inlet manifold
(C) Air filter
(D) Cylinder valves
Correct Answer : D
71.Piston Rings are commonly made of:
(A) Cast Iron
(B) Bronze
(C) Zink
(D) Copper
Correct Answer : A
72.Cutting Tool used to finishing and enlarging a drilled is known as:
(A) Die
(B) Reamer
(C) Bore gauge
(D) Tap
Correct Answer : B
73.A petrol engine:
(A) Is a compression ignition
(B) Is an external compression engine
(C) Uses gasoline as fuel
(D) Is a spark ignition engine
Correct Answer : D
74.Which instrument used to check the specific gravity of the electrolyte of the battery:
(A) Hygrometer
(B) Hydrometer
(C) Hydroscope
(D) Lactometer
Correct Answer : B
75.Engine Radiator core is made of:
(A) Braze
(B) Cast Iron
(C) Plastic
(D) Steel
Correct Answer : A
76.The oil lubricating pump operated by:
(A) Crankshaft
(B) Rooker arm
(C) Flywheel
(D) Camshaft
Correct Answer : D
77.Connecting Rod connect the crankshaft and the :
(A) Camshaft
(B) Oil pump
(C) Piston
(D) Cylinder head
Correct Answer : C
78.In-take Air-fuel in petrol engine burned in:
(A) Cylinder
(B) Carburetor
(C) FIP
(D) Air Filter
Correct Answer : A
79.Which one of the following types of engines has the longest crankshaft?
(A) Radial engine
(B) Opposite engine
(C) Inline engine
(D) ’V Engine
Correct Answer : C
80.The connecting rod is built of:
(A) Alloy steel
(B) Brass
(C) Cast iron
(D) Aluminium
Correct Answer : A
81.Which part Indicate the oil level on the engine sump?
(A) Feeler gauge
(B) Plastic gauge
(C) Pitch gauge
(D) Dipstick
Correct Answer : D
82.The purpose of thermostatic is to keep the engine:
(A) At desired temperature
(B) Hot
(C) Cool
(D) Warm
Correct Answer : A
83.Which one of the following parts is not a part of engine exhaust system?
(A) Valve
(B) Muffler
(C) Pressure cap
(D) Tail pipe
Correct Answer : C
84.On the rear end of the crankshaft is mounted:
(A) Flywheel
(B) Counter weight
(C) Vibration damper
(D) Timing sprocket
Correct Answer : A
85.The minimum number compression rings in an automotive engine:
(A) Three
(B) Five
(C) Two
(D) One
Correct Answer : C
86.A Diesel engine:
(A) CI engine
(B) SI engine
(C) External combustion engine
(D) Use gasoline as fuel
Correct Answer : A
87.During suction stroke the charge drawn in a petrol engine is:
(A) Petrol only
(B) Air only
(C) Air petrol mixture
(D) None of the above
Correct Answer : C
88.In a diesel engine feed pump is located on:
(A) Cylinder head
(B) FIP
(C) Air filter
(D) Injector
Correct Answer : B
89.Valves are arranged to open before T.(D) (C)  or (B) (D) C is reached this is called:
(A) Lag
(B) Lead
(C) Overlap
(D) None of the above
Correct Answer : B
90.The mostly common used valve in automobile engine:
(A) Poppet valve
(B) Sleeve valve
(C) Rotary valve
(D) None of these
Correct Answer : A
91.In diesel engine the fuel ignited by:
(A) Glow plug
(B) Spark plug
(C) By virtue of temperature of compressed air
(D) Injector
Correct Answer : C
92.The camshaft controls:
(A) Valve opening
(B) Valve closing
(C) Valve timing
(D) All of these
Correct Answer : D
93.Water sludge is formed in the crank due to mixing of:
(A) Fuel and oil
(B) Water and fuel
(C) Water and oil
(D) Water and oil
Correct Answer : C
94.The exhaust manifold in small diesel engine is made of:
(A) Cast iron
(B) Brass
(C) Aluminium
(D) Copper
Correct Answer : A
95.Slow seeping of fuel oil from the nozzle tip after cut off the fuel is called:
(A) Clogging
(B) Seepage
(C) Pouring
(D) Dribbling
Correct Answer : D
96.From the oil pump the oil goes directly to:
(A) Oil gallery
(B) Oil strainer
(C) Oil filter
(D) Pressure switch
Correct Answer : C
97.The hand priming device is put to use when the engine is:
(A) Idling
(B) Buring at full speed
(C) Running at full speed
(D) Not working
Correct Answer : D
98.Which one of the following types of engine has the highest fuel efficiency?
(A) Opposite engine
(B) Radial engine
(C) Inline engine
(D) V Engine
Correct Answer : B
99.If the thermostat is stuck closed,the engine will:
(A) Overheat
(B) Warm up slowly
(C) Fail to start
(D) Idle
Correct Answer : A
100.Which of the following conductors is used as heating elements?
(A) Tungsten
(B) Carbon
(C) Copper
(D) Nichrome
Correct Answer : D