Showing posts with label Teacher. Show all posts
Showing posts with label Teacher. Show all posts

Kerala PSC Higher Secondary School Teacher (Junior) Geography Solved Paper - Exam Held on 20-03-2017

Higher Secondary School Teacher (Junior) Geography 
Kerala Higher Secondary Education
Exam Held on 20-03-2017
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2017



1.What is “Baku” famous for?
[A] Petroleum
[B] Iron Smelting
[C] Locomotion
[D] Silk industry
Correct Answer: A

2.The first bank to get online banking facility in India”
[A] HDFC
[B] SBI
[C] ICICI
[D] Canara bank
Correct Answer: A

3.The book “Vision, values and velocity” wrote by:
[A] Sam Pitroda
[B] Bill Gates
[C] Shakuntala Devi
[D] N.R.Narayan
Correct Answer: A

4.The power of Judicial review in India is:
[A] Given by the Parliament
[B] Given by the President
[C] Explicit
[D] Implicit
Correct Answer: D

5.The Mamamkam, festival of Kerala celebrated in:
[A] Once in 10 years
[B] Once in 12 years
[C] Once in 5 years
[D] Every year
Correct Answer: B

6.The Kurichia revolt began on:
[A] 25th March 1812
[B] 25th March 1810
[C] 12th March 1810
[D] 12th March 1809
Correct Answer: A

7.The first Malayalam Grammar book “Leelathilakam” prepared by:
[A] Herman Gundert
[B] Father Kariyattil Ouseph
[C] Arnos Pathiri
[D] Dr.Angelos Francis
Correct Answer: D

8.The ‘World Ozone Day’observed on:
[A] September 16
[B] October 16
[C] September 21
[D] October 21
Correct Answer: A

9.The National Judicial Academy of India situated in:
[A] Nagpur
[B] Mumbai
[C] Delhi
[D] Bhopal
Correct Answer: D

10.The first Malayalam newspaper “Rajyasamacharam” published by:
[A] Dr.Angelos Francis
[B] G.Kesavan
[C] Herman Gundert
[D] K.Kelappan
Correct Answer: C

11.The marumakkathayam Act passed in Kerala in the year:
[A] 1913
[B] 1923
[C] 1933
[D] 1943
Correct Answer: C

12.Who founded the organization “Sadhu Jana Paripalana Sangham”?
[A] Vagbhadanatha
[B] Ayyankali
[C] Chattampi Swamikal
[D] Ayyaguru
Correct Answer: B

13.The first Nair Act in Travancore passed in the year:
[A] 1906
[B] 1908
[C] 1910
[D] 1912
Correct Answer: D

14.The Sahodara Prasthanam started by:
[A] V.T.Bhattathiripad
[B] K.Kelappan
[C] K.Ayyappan
[D] Vagbhatananda
Correct Answer: C

15.The Hindu Succession Act passed in the year:
[A] 1959
[B] 1958
[C] 1957
[D] 1956
Correct Answer: D

16.The Sanskrit book”Bhakti Manjari” wrote by:
[A] Gauri Lakshmi Bhai
[B] Swati Tirunal
[C] Kalidasa
[D] V.T.Bhattathiripad
Correct Answer: B

17.Indian Constitution adopted concurrent lists from the constitution of:
[A] Canada
[B] Australia
[C] Ireland
[D] U.S.A
Correct Answer: B

18.Among the fundamental rights of Indian Constitution the Right to Property eliminated by the:
[A] 42nd Amendment Act
[B] 43rd Amendment Act
[C] 44th Amendment Act
[D] 45th Amendment Act
Correct Answer: C

19.The financial emergency  declared by the President of India mentioned in the :
[A] Article 352
[B] Article 356
[C] Article 360
[D] Article 370
Correct Answer: C

20.Part XVIII(18th)of Indian Constitution contains:
[A] Fundamental duties
[B] Emergency provisions
[C] Municipalities
[D] Panchayats
Correct Answer: B

21.Development of democratic citizenship is:
[A] A goal of education
[B] A learning outcome
[C] A process competency
[D] An Instructional objective
Correct Answer: A

22.Which of the following methods can enhance pupil-pupil interaction in a class?
[A] Experiment
[B] Lecture
[C] Peer tutoring
[D] Problem-solving
Correct Answer: C

23.Which of the following is the most important duty of a teacher?
[A] To come regularly and attend students feeling
[B] To create a classroom environment
[C] To guide them to appear for examinations without anxiety
[D] To motivate the learner to learn how to learn
Correct Answer: D

24.Which one is an advantage of expository teaching?
[A] Higher learner participation
[B] Highly interactive
[C] More content coverage
[D] Suitable for small groups
Correct Answer: C

25.Which of the following will be the most popular for assessing students attitude towards study tasks?
[A] Internal tests
[B] Scales
[C] Observation
[D] Sociometric techniques
Correct Answer: B

26.A researcher studies the effect of anxiety on students achievement.Which category of variable is anxiety?
[A] Control
[B] Dependent
[C] Independent
[D] Intervening
Correct Answer: C

27.If a researcher sends a questionnaire to every 5th person from the sample frame,sampling technique is:
[A] Cluster sampling
[B] Judgemental sampling
[C] Stratified sampling
[D] Systematic sampling
Correct Answer: D

28.Qualitative research is characterized by:
[A] Context specifically
[B] Deductive
[C] Generalizability
[D] Hypotheses testing
Correct Answer: A

29.What is ISSN?
[A] International Specific Series Number
[B] International Standard  Serial Number
[C] International Standard Subscriber Number
[D] International Subscriber Standard Number
Correct Answer: B

30.A research result that cannot be generalized is lacking in:
[A] External criticism
[B] External validity
[C] Internal criticism
[D] Internal validity
Correct Answer: B

31.The person who enunciated the principle of Uniformitarianism
[A] James Hutton
[B] Penk
[C] V.M.Davis
[D] Huss
Correct Answer: A

32.The largest division of the Geologic time scale:
[A] Division
[B] Eons
[C] Periods
[D] Epochs
Correct Answer: B

33.The person associated with the concept of Isostasy:
[A] Airy
[B] Wegner
[C] W.M.Davis
[D] Hess
Correct Answer: A

34.The process of temperature decrease due to the expansion of rising air is called as:
[A] Adiabatic cooling
[B] Inversion of temperature
[C] Adiabatic heating
[D] Latent heat of condensation
Correct Answer: A

35.The percentage of oxygen in the atmosphere:
[A] 30%
[B] 25%
[C] 24%
[D] 21%
Correct Answer: D

36.A line which connects points of equal wind speed:
[A] Isobar
[B] Isotach
[C] Isohaline
[D] Isopycnal
Correct Answer: B

37.Which is the high cloud?
[A] Cirrus
[B] Altocumulus
[C] Altostratus
[D] Stratocumulus
Correct Answer: A

38.The Humboldt Current is the ocean current of:
[A] Indian Ocean
[B] Atlantic Ocean
[C] Arctic Ocean
[D] Pacific Ocean
Correct Answer: D

39.A sand or gravel bar that connects an island with another island or the mainland:
[A] Haffs
[B] Spits
[C] Hook
[D] Tombolo
Correct Answer: D

40.The place or set of environmental condition in which a particular organism life is called:
[A] Mutation
[B] Habitat
[C] Epiphyte
[D] Locality
Correct Answer: B

41.The country which shares the shortest border with India:
[A] Bangladesh
[B] China
[C] Afghanistan
[D] Nepal
Correct Answer: C

42.A tributary of Krishna River:
[A] Musi
[B] Kolar
[C] Sabari
[D] Jonk
Correct Answer: A

43.Which year is called ‘Demographic Divide’in India?
[A] 1924
[B] 1921
[C] 1923
[D] 1920
Correct Answer: B

44.The headquarter of North Eastern Railway Zone:
[A] New Delhi
[B] Guwahati
[C] Gorakhpur
[D] Kolkata
Correct Answer: C

45.The plant TISCO located:
[A] Bihar
[B] Jharkhand
[C] Chattisgarh
[D] West Bengal
Correct Answer: B

46.The land share of Kerala in India:
[A] 1.25%
[B] 1.66%
[C] 1.18%
[D] 2%
Correct Answer: C

47.The largest coffee producing state in India:
[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Assam
Correct Answer: B

48.The Manchester of South India:
[A] Chennai
[B] Salem
[C] Hyderabad
[D] Coimbatore
Correct Answer: D

49.The least populated district in Kerala according to 2011 Census
[A] Wayanad
[B] Idukki
[C] Kasaragod
[D] Alappuzha
Correct Answer: D

50.The longest river in South India:
[A] Mahanadi
[B] Krishna
[C] Godavari
[D] Cauvery
Correct Answer: C

51.The supporter of Pragmatism:
[A] Plato
[B] Raztel
[C] John Dewey
[D] Store Kierkegaard
Correct Answer: C

52.The book ‘Almagest’was written by:
[A] Ptolemy
[B] Huntington
[C] Semple
[D] Frobel
Correct Answer: A

53.The ‘T-in-O’map was constructed during the period of:
[A] Modern period
[B] Early Medieval period
[C] Ancient period
[D] Late Medieval period
Correct Answer: B

54.The Heartland Theory is the contribution of:
[A] Ratzel
[B] Emmanuel Kant
[C] M.Davis
[D] Halford John Mackinder
Correct Answer: D

55.The person who first attempted to calculate the circumference of the earth:
[A] Eratosthenes
[B] Strabo
[C] Herodotus
[D] Aristotle
Correct Answer: A

56.The supporter Stop and Go Determinism:
[A] Slache
[B] Al-Masudi
[C] Griffith Taylor
[D] Jean Brunhes
Correct Answer: C

57.Who invented the instrument ‘Astrolabe’for the determination of latitudes and longitudes?
[A] Ptolemy
[B] Eratosthenes
[C] Homer
[D] Hipparchus
Correct Answer: D

58.The approach which describes physical setting is the more dominant factor than human is:
[A] Possibilism
[B] Determinism
[C] Social Darwinism
[D] Stop and Go Determinism
Correct Answer: B

59.The book of Thomas Kuhn:
[A] The Structure of Scientific Revolutions
[B] Historical memoir
[C] Outline of geography
[D] Almagest
Correct Answer: A

60.The father of Exceptionalism in geography:
[A] Strabo
[B] Huntington
[C] Emmanuel Kant
[D] Hutton
Correct Answer: C

61.The lines which connect places of same rainfall:
[A] Isochrones
[B] Isohyets
[C] Isotherms
[D] Isohels
Correct Answer: B

62.Data that describe the characteristic of spatial features:
[A] Non spatial data
[B] Colour data
[C] Discrete data
[D] Attribute data
Correct Answer: D

63.A spatial data model that uses a grid to represent the spatial variation of a feature:
[A] Vector data model
[B] Raster data model
[C] Spatial model
[D] Relational data model
Correct Answer: B

64.Data that provide information about spatial data:
[A] Metadata
[B] Vector data
[C] Raster data
[D] Digital data
Correct Answer: A

65.Processes of superimposing two or more images or photographs so that equivalent geographic point coincide is called:
[A] Referencing
[B] Redundancy
[C] Registration
[D] Refraction
Correct Answer: C

66.Which is the large scale map
[A] Wall map
[B] Atlas map
[C] Thematic map
[D] Cadastral map
Correct Answer: D

67.International map projections is a modification of:
[A] Bonnes projection
[B] Polyconic projection
[C] Sterographic projection
[D] Orthographic projection
Correct Answer: B

68.The process of converting raster line into vector lines through tracing is called as:
[A] Polarization
[B] Scanning
[C] Vectorization
[D] Data formatting
Correct Answer: C

69.The Hythergraph is used to show the distribution of:
[A] Temperature and Rainfall
[B] Humidity and Temperature
[C] Rainfall and Crops
[D] Snowfall
Correct Answer: A

70.A sub-field of mathematics that is applied in GIS to ensure that the spatial relationships between features are expressed explicitly is known as:
[A] Taxonomy
[B] Topology
[C] Topostudy
[D] Toponomism
Correct Answer: B

71.The term used to indicate the stage of world urbanization:
[A] Megalopolis
[B] Metropolis
[C] Ecumenopolis
[D] Tyranopolis
Correct Answer: C

72.The hypothetical pattern of multiple nuclei theory was developed by:
[A] Harris and Ullman
[B] Homer Hoyt
[C] R.M.Hurd
[D] E.W.Burgess
Correct Answer: A

73.The concept ‘Umland’means:
[A] Land around industry
[B] Land around slum
[C] Land around village
[D] Land around a city
Correct Answer: D

74.An example of ghost city:
[A] Harappa
[B] Raipur
[C] Jaipur
[D] Bhopal
Correct Answer: A

75.According to Christaller,K 7 in the hierarchy of central places theory stands for:
[A] Marketing principle
[B] Transportation principle
[C] Administrative principle
[D] Trade principle
Correct Answer: C

76.The periods of Second Five Year Plan in India:
[A] 1955-1960
[B] 1957-1962
[C] 1954-1959
[D] 1956-1961
Correct Answer: D

77.The First Five Year Plan of India gave more importance to:
[A] Industry
[B] Air transportation
[C] Agriculture
[D] Trade
Correct Answer: C

78.The Growth pole theory originally developed by:
[A] Christaller
[B] Francis Perroux
[C] Zipf
[D] Ullman
Correct Answer: B

79.The programme sponsored by Government of India for rural development:
[A] IRDP
[B] IAAP
[C] IADP
[D] HYVP
Correct Answer: A

80.The first Chairman of Planning Commission of India:
[A] Sardar-Vallabhbhai Patel
[B] Jawaharlal Nehru
[C] Dr.Radhakrishnan
[D] Rjagopalachari
Correct Answer: B

81.A region which is characterized by high temperature and heavy rainfall throughout the year
[A] Tropical Monsoon region
[B] Tropical high land region
[C] Mediterranean region
[D] Equatorial region
Correct Answer: D

82.The temperature grasslands of South Africa:
[A] Prairies
[B] Velds
[C] Pampas
[D] Downs
Correct Answer: B

83.An example of Nonrenewable resource:
[A] Coal
[B] Solar energy
[C] Water
[D] Wind
Correct Answer: A

84.The third largest populated country in the world:
[A] Brazil
[B] United State of America
[C] Indonesia
[D] Pakistan
Correct Answer: B

85.Name of the shifting cultivation in North-East India:
[A] Chena
[B] Tamari
[C] Milpa
[D] Jhuming
Correct Answer: D

86.Viticulture meant for:
[A] Lemon cultivation
[B] Apple cultivation
[C] Orange cultivation
[D] Grape cultivation
Correct Answer: D

87.The longest railway line in the world:
[A] Canadian railway
[B] Sydney-Porth railway
[C] Tran-Siberian railway
[D] Philadelphia railway
Correct Answer: C

88.The term Boreal refers to:
[A] Taiga forest
[B] Swampy forest
[C] Mangrove forest
[D] Monsoon forest
Correct Answer: A

89.The Kalahai Desert is located at:
[A] North America
[B] South America
[C] South Africa
[D] Australia
Correct Answer: C

90.The development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is called:
[A] Biological development
[B] Urban development
[C] Economic development
[D] Sustainable development
Correct Answer: D

91.Which gas increase in the atmosphere –is a major cause of global warming?
[A] Argon
[B] Oxygen
[C] Carbon dioxide
[D] Hydrogen
Correct Answer: C

92.The Kyoto Protocol:
[A] Treaty for trade
[B] Treaty to reduce greenhouse gases emissions
[C] Treaty for deforestation
[D] Treaty to ban child labor
Correct Answer: B

93.The satellite, Astrosat launched by India for the study of:
[A] Resource mapping
[B] Disaster management
[C] Weather phenomena
[D] Celestial objects
Correct Answer: D

94.Who described the quantitative revolution in geography as”a radical transformation of the spirit and purpose of Geography”?
[A] Ptolemy
[B] Humboldt
[C] Burton
[D] Huntington
Correct Answer: C

95.A philosophical view that man is responsible for making his own nature:
[A] Idealism
[B] Radicalism
[C] Rationalism
[D] Existentialism
Correct Answer: D

96.A sudden,aggressive and very heavy rainfall is called:
[A] Storm burst
[B] Water burst
[C] Thunder burst
[D] Cloud burst
Correct Answer: D

97.The headquarter of Survey of India:
[A] Dehra Dun
[B] Mumbai
[C] New Delhi
[D] Kolkata
Correct Answer: A

98.Which method of data collection is called as ‘the Social Microscope’by Burgess?
[A] Interview method
[B] Observation method
[C] Case Study method
[D] Sample method
Correct Answer: C

99.The process of examining the collected  raw data to detect its errors, omission and correction is called as:
[A] Classification
[B] Coding
[C] Editing
[D] Tabulation
Correct Answer: C

100.In the layout of the research report,’acknowledgement comes under:
[A] Appendix
[B] The main text
[C] Reference
[D] Preliminary section
Correct Answer: D

Kerala PSC Higher Secondary School Teacher (Junior) Economics - Exam Held on 22-01-2018

Higher Secondary School Teacher (Junior) Economics 
Kerala Higher Secondary Education
Exam Held on 22-01-2018
Kerala PSC Solved Paper | Year: 2018



1. Which one is not related to Swadeshabhimani K Ramakrishnapillai?
[A] Kerala Pathrika
[B] Keralan
[C] Sarada
[D] Deshabhimani
Correct Answer: [D]

2. Former wrestling star Battulga Khaltmaa has won the Presidential election of _____ .
[A] Philippines
[B] Mangolia
[C] Indonesia
[D] Thailand
Correct Answer: [B]

3. ________ has been described India's first world heritage city.
[A] Ahmedabad 
[B] Mysore
[C] Delhi
[D] Jaipur
Correct Answer: [A]

4. Which one is the first important programme of "Sahodara Sangam" ?
[A] Misra Vivaham
[B] Eradication of superstition
[C] Negation of religion
[D] Misrabhojanam
Correct Answer: [D]

5. Who started the Malayalam newspaper "Paschima Tharaka" ?
[A] Devji Bheemji 
[B] Benjamin Baili
[C] Herman Gundert
[D] Kandathil Vargeese Mappila
Correct Answer: [A]

6. Which one is the first Malayalam drama ?
[A] Chandra Mukhee Vilasam
[B] Subadrarjanam
[C] Keraleeya Bhasha Shakunthalam
[D] Sadaraama
Correct Answer: [C]

7. ________ has historically been the gateway for invasions of the Indian subcontinent from the North West.
[A] Khyber pass 
[B] Shipkhila pass
[C] Nathoola pass
[D] Bara Lacha pass
Correct Answer: [A]

8. ________ has become the first country in the world to prohibit deforestation
[A] Lithuania
[B] Norway
[C] Denmark
[D] Latvia
Correct Answer: [B]

9. 'Lavani' is the most popular form of dance in the state of __
[A] Manipur
[B] Mizoram
[C] Maharashtra 
[D] Meghalaya
Correct Answer: [C]

10. Thiruvananthapuram Public Library was established during the reign of____
[A] Marthandavarma
[B] GowriLakshmi Bhai
[C] Swathi Thirunal
[D] Dharma Raja
Correct Answer: [C]

11. Real world situations and simulation can be effectively brought in to the classroom by
[A] charts
[B] models
[C] multimedia 
[D] graphic aids
Correct Answer: [C]

12. Project method is given more importance in effective learning as it
[A] develops interest towards learning
[B] teacher directs students in learning
[C] make the students learn by doing
[D] make the students involved in observation
Correct Answer: [C]

13. Bringing teacher to the virtual class room is through
[A] internet
[B] e-learning 
[C] website
[D] e-mail
Correct Answer: [B]

14. Process aspect of educational technology deals with
[A] theories
[B] practicals
[C] audio-visual aids 
[D] assignments
Correct Answer: [C]

15. One of the psychological principle related to programmed learning is
[A] motivation
[B] reinforcement
[C] feedback
[D] retention
Correct Answer: [B]

16. Performance assessment in teaching and learning can be done through
[A] inventories
[B] achievement tests
[C] awareness tests
[D] skill tests
Correct Answer: [D]

17. Among the following which is not included in longitudinal survey ?
[A] case study 
[B] panel study
[C] trend study
[D] cohort study
Correct Answer: [A]

18. Reasoning is one of the characteristics of
[A] activity method
[B] heuristic method
[C] historical method
[D] problem solving method
Correct Answer: [D]

19. Research design which enables the experimenter to evaluate or manipulate two or more variables simultaneously is
[A] parallel group design
[B] factorial design
[C] case study design
[D] counter balanced design
Correct Answer: [B]

20. Data represented through portion of a circle is called
[A] histogram
[B] pie diagram
[C] ogive
[D] frequency polyon
Correct Answer: [B]

21. In India the Planning Commission was set up in the year
[A] 1948
[B] 1949
[C] 1950 
[D] 1951
Correct Answer: [C]

22. The Article of the Indian Constitution deals with Public Interest Litigation
[A] 226 
[B] 300
[C] 360
[D] 370
Correct Answer: [A]

23. Which of the following taxes in India is collected by Panchayats ?
[A] Land Revenue
[B] GST
[C] Sales Tax
[D] Tax on Local Fairs
Correct Answer: [D]

24. A dispute relating to the election of the Vice-President in India is decided by the
[A] Parliament
[B] Supreme Court
[C] President
[D] High Court
Correct Answer: [B]

25. The Article of the Indian Constitution deals with Union Public Service Commission
[A] 280
[B] 300
[C] 311
[D] 315
Correct Answer: [D]

26. Earth Day Observed on
[A] March 22
[B] March 28
[C] April 22
[D] April 28
Correct Answer: [C]

27. When was the Antyodaya Anna Yojana (AAY) Scheme Launched ?
[A] Jan 2000
[B] May 2000
[C] July 2000
[D] Dec 2000
Correct Answer: [D]

28. The book ‘Half Earth: Our Plant's Fight for Life’ written by
[A] Edward O Wilson 
[B] Rachel Carson
[C] Peter Matthiessen
[D] Graham Matthews
Correct Answer: [A]

29. Tiger Survey related with the emblem of
[A] Agmark
[B] Pugmark
[C] Claw mark
[D] FPO mark
Correct Answer: [B]

30. Bill on Protection of Women on Domestic Violence was passed in the year
[A] 2006 
[B] 2008
[C] 2010
[D] 2012
Correct Answer: [A]

31. Who among the following economists emphasized the role of non-economic factors in explaining growth ?
[A] R.M. Solow
[B] Dusenberry
[C] N. Kaldor 
[D] Harrod
Correct Answer: [C]

32. For a linear demand curve, which of the following is true ?
[A] Elasticity of demand is unity at all points.
[B] Elasticity of demand is constant at all points.
[C] Elasticity increases as one slides down the demand curve.
[D] Elasticity declines as one slides down the demand curve.
Correct Answer: [D]

33. Hedging in the foreign exchange market refers to :
[A] An act of devaluation
[B] Not covering a risk of foreign exchange in future
[C] Covering a risk of foreign exchange in future
[D] None of the above
Correct Answer: [C]

34. New Trade Policy 2015-20 has introduced a new scheme which is called
[A] Merchandise Export from India Scheme
[B] Export from India Scheme
[C] Merchandise Trade from India Scheme
[D] Trade from India Scheme
Correct Answer: [A]

35. Inclusive growth objective was given for the first time in which Plan of India ?
[D] 9th Five Year Plan
[B] 10th Five Year Plan
[C] 11th Five Year Plan 
[D] 12th Five Year Plan
Correct Answer: [C]

36. Type-I error is defined as :
[A] Reject Null-hypothesis when it is false
[B] Reject Null-hypothesis when it is true
[C] Accept Null-hypothesis when it is true
[D] Accept Null-hypothesis when it is false
Correct Answer: [A]

37. Labour market reforms aim at :
[A] Job security
[B] Minimum wage
[C]Labour market flexibility 
[D] Employment insurance
Correct Answer: [C]

38. Which of the following is credited with introduction of LPG model of economic development in India
[A] Dr. C Rangarajan
[B] Dr. Montek Singh Ahluwalia
[C] Dr. Amartya Sen
[D] Dr. Manmohan Singh
Correct Answer: [D]

39. Philips curve sets up a relation between
[A] Taxes and inflation
[B] Inflation and unemployment
[C] Money Supply and aggregate demand
[D] Price and cost of production
Correct Answer: [B]

40. If Marginal Propensity to Consume (MPC) is equal to Average Propensity to consume (APC) for all levels of income, the correct corresponding consumption [C] function will be
[A] C=a+bY
[B] C=a+b/Y
[C] C=bY 
[D] C=bY2
Correct Answer: [C]

41. The relationship between aggregate saving and income is known as
[A] Saving function 
[B] Demand Function
[C] Supply function
[D] Consumption function
Correct Answer: [A]

42. The properties of General Equilibrium state are called
[A] Efficiency
[B] Pareto efficiency 
[C] Property efficiency
[D] Accuracy
Correct Answer: [B]

43. The negative of the slope of the PPC is called
[A] MRPT 
[B] MRPS
[C] Negative productivity
[D] disinvestment
Correct Answer: [A]

44. The new share price Index of Mumbai Share Market is
[A] DOLEX
[B] UREX
[C] FOREX 
[D] SENSEX
Correct Answer: [C]

45. Who developed Kinked Demand Curve Model ?
[A] Samuelson
[B] Paul Sweezy
[C] Mahalanobis
[D] Marshall
Correct Answer: [B]

46. A market in which there is only one seller and only one buyer is called
[A] Duopoly
[B] bilateral monopoly 
[C] monopsony
[D] oligopoly
Correct Answer: [B]

47. A producer cannot cross the iso-cost line because of
[A] fixed outlay 
[B] entire outlay
[C] price
[D] none of the above
Correct Answer: [A]

48. Who is the founder of behaviouralistic theories ?
[A] Bain
[B] Cyert and March
[C] Modigliani
[D] Karl Marx
Correct Answer: [B]

49. Gilt edged market means
[A] bullion market
[B] market of government securities
[C] market of guns
[D] market of pure metals
Correct Answer: [B]

50. A mathematical expression showing the relationship between volume of output and its total cost of production is called
[A] cost-function 
[B] price-function
[C] demand function
[D] supply function
Correct Answer: [A]

51. In the Keynesian Model of aggregate expenditure, real GDP is determined by the
[A] Level of taxes
[B] Level of aggregate demand
[C] Price level
[D] Level of aggregate supply
Correct Answer: [B]

52. An increase in expected future income
[A] shifts the saving function upward
[B] decreases consumption expenditure
[C] increases saving
[D] shifts the consumption function upward
Correct Answer: [D]

53. If the marginal propensity to save is 0.6, then the Marginal Propensity to consume Is
[A] 1.0
[B] 0.4
[C] 0.6
[D] not determinable
Correct Answer: [B]

54. When the consumption function becomes steeper,
[A] the saving function also become steeper
[B] the MPC falls
[C] the MPC rises
[D] loss of every dollar is consumed
Correct Answer: [C]

55. The only way to increase the output of one good is to reduce the output of another. This allocation of inputs is said to be :
[A] Consumption efficient 
[B] Production efficient
[C] Economic efficient
[D] None of the above
Correct Answer: [A]

56. A good for which consumption falls as an individual's income rises
[A] inferior good 
[B] consumption good
[C] durable good
[D] non-durable good
Correct Answer: [A]

57. The increase in consumption brought about by a increase in income, when the prices of goods are held constant
[A] substitution effect
[B] income effect
[C] price effect
[D] none of the above
Correct Answer: [B]

58. A curve that describes the relationship between the quantity of a good consumed and income
[A] Kinked curve
[B] Engel curve
[C] Demand curve
[D] None of the above
Correct Answer: [B]

59. A form of implicit collusion, where one firm in the market sets the price and other firms follow suit
[A] cartel
[B] giffen good
[C] price leadership 
[D] price taker
Correct Answer: [C]

60. A form of intertemporal price discrimination in which peak users pay more than off-peak users because marginal cost is higher during peak periods
[A] Peak-load pricing 
[B] peak-load effect
[C] peak-load consumption
[D] none of the above
Correct Answer: [A]

61. Segmented labour markets imply :
[A] labour discrimination
[B] Labour paid wage less than MRP
[C] MP theory of wage fails to determine market outcomes
[D] Equality of wages of different types of labour
Which of the above is incorrect ?
Correct Answer: [D]

62. In India those farmers are called 'Marginal Farmers' who hold land upto :
[A] 1 hectare  
[B] 2 hectares 
[C] 3 hectares
[D] 4 hectares
Correct Answer: [A]

63. Which of the following is not related to 'empowerment of women' ?
[A] Gender Development Index
[B] Gender Empowerment Measure
[C] Gender Budgeting
[D] Gender discrimination
Correct Answer: [D]

64. The agricultural census is done at which one of the following intervals ?
[A] once in five years 
[B] every year
[C] once in ten years
[D] twice
Correct Answer: [A]

65. The maximum amount that a customer is willing to pay for a good
[A] real price
[B] reservation price 
[C] marginal price
[D] absolute price
Correct Answer: [B]

66. Tobin tax is a tax on :
[A] transactions in the share market
[B] transactions in the money market
[C] transactions in the commodity market
[D] transactions in the foreign exchange market
Correct Answer: [D]

67. The discriminating monopolist will charge a higher price in the market in which the price elasticity of :
[A] demand is smaller 
[B] supply is smaller
[C] demand is greater
[D] supply is greater
Correct Answer: [A]

68. A model of oligopoly in which one firm sets output before the other firms do
[A] strategic model
[B] stackelberg model
[C] suspense model
[D] duopoly
Correct Answer: [B]

69. An expenditure that has already been made and cannot be recovered
[A] fixed cost
[B] sunk cost
[C] variable cost
[D] real cost
Correct Answer: [B]

70. Dividing consumers into two or more groups with different demands for a product in order to charge different prices to each group
[A] first degree price discrimination
[B] second degree price discrimination
[C] third degree price discrimination
[D] none of the above
Correct Answer: [C]

71. A market with few producers in the Industry
[A] Oligopoly 
[B] Monopsony
[C] Duopoly
[D] Cartel
Correct Answer: [A]

72. In case of deficit budget, when the deficits are covered through taxes, that budget is called :
[A] surplus budget
[B] balanced budget
[C] unbalanced budget
[D] none of these
Correct Answer: [B]

73. The WTO was founded in
[A] 1995
[B] 1998
[C] 2000
[D] 1996
Correct Answer: [A]

74. Privatisation of the public sector enterprises by selling off part of the equity of PSEs to the public is known as
[A] disinvestment 
[B] equity share
[C] profit
[D] dividend
Correct Answer: [A]

75. Which have been removed to increase the competitive position of Indian goods in the international markets ?
[A] Import duties
[B] Export duties 
[C] Tariffs
[D] Quota
Correct Answer: [B]

76. Which is the term used to refer the relationship between human beings and their physical environment ?
[A] Human physiology
[B] Human ecology
[C] Human environment
[D] None of these
Correct Answer: [A]

77. The standard of living is often measured by
[A] Real GDP per capita 
[B] Real GDP
[C] Real GDP population
[D] Real GDP plus depreciation
Correct Answer: [A]

78. The Gini Coefficient measures
[A] Income inequality
[B] Inflation
[C] Unemployment
[D] Economic growth
Correct Answer: [A]

79. The year in which Burgress and Park developed their theory of urban ecology
[A] 1925  
[B] 1935
[C] 1915
[D] none of these
Correct Answer: [A]

80. The movement of people from central cities to smaller communities in the surrounding areas is known as
[A] Reverse migration
[B] Under urbanization
[C] Suburbanisation 
[D] Over-urbanisation
Correct Answer: [C]

81. The gendering of World Politics is seen in which areas ?
[A] Prostitution and human trafficking
[B] Civil wars and refugee flows
[C] Trade and development
[D] All the options given above are correct
Correct Answer: [D]

82. The period of the business cycle in which real GDP is increasing is called the :
[A] expansion 
[B] peak
[C] recession
[D] depression
Correct Answer: [A]

83. A type of unemployment in which workers are in between jobs or are searching for new and better jobs is called
[A] Frictional unemployment 
[B] Cyclical unemployment
[C] Structural unemployment
[D] Turnover
Correct Answer: [A]

84. Which of the following is a "loser" from unexpected inflation ?
[A] Workers with COLAs
[B] people who own treasury Bills
[C] the middle class
[D] people who own homes and have fixed rate martgages
Correct Answer: [B]

85. The largest transfer in the federal budget is :
[A] defense
[B] education
[C] Social security
[D] Welfare
Correct Answer: [C]

86. The Philips curve describes the relationship between :
[A] the federal budget deficit and the trade deficit
[B] savings and investment
[C] the unemployment rate and the inflation rate
[D] marginal taxes rates and tax revenues
Correct Answer: [C]

87. According to the monetarists, in the long-run, the Phillips curve is
[A] vertical
[B] horizontal
[C] downward sloping
[D] upward-sloping
Correct Answer: [B]

88. Who has given the concept of urban fringe ?
[A] M.N. Srinivas 
[B] K.M. Kapadia
[C] S.C. Dube
[D] None of these
Correct Answer: [A]

89. Who introduced the concept of Gesellschalt ?
[A] George Simmel
[B] Durkheim
[C] Tonnies 
[D] None of these
Correct Answer: [C]

90. What is "double burden" ?
[A] It refers to the disproportionate share of housework done by women
[B] It dates to the 17th century
[C] It is rooted in gendered conceptions of the distinction between public and private life
[D] All of the options given above are correct
Correct Answer: [D]

91. What is the gendered division of labour ?
[A] It is based on gender-structured conceptions of appropriate work
[B] It has led to an increase in women's consumption worldwide.
[C] It negates the 'double burden'
[D] none of the answers given are correct
Correct Answer: [A]

92. What is the impact of globalization ?
[A] It has created new areas of women's advancement
[B] It has led to new challenges and dangers for women
[C] It has not changed the fundamental inequality of gender-relationships in the world enough
[D] All of the opyions give above are correct
Correct Answer: [D]

93. Who developed concentric-zone theory of city ?
[A] Louis Wirth 
[B] E. Burgess  
[C] M.N. Srinivas
[D] M.S.A. Rao
Correct Answer: [B]

94. Which of the following is a stage within the 'product life cycle' ?
[A] Maturity 
[B] Profitability
[C] Abandonment
[D] Regeneration
Correct Answer: [A]

95. An organisation's equal opportunities policy should be concerned with which of the following ?
[A] Age discrimination 
[B] Opportunity cost
[B] Globalisation of supply
[D] the balanced scorecard
Correct Answer: [A]

96. Which of following describes an economic market that is controlled by two main suppliers ?
[A] Monopoly
[B] Price discrimination
[C] Duopoly 
[D] Perfect competition
Correct Answer: [C]

97. Which of the following explains how a Public sector organization obtains its Funds ?
[A] from direct and indirect taxes
[B] from money invested by shareholders
[C] from donations made by the public
[D] from sales in overseas markets
Correct Answer: [A]

98. 'Dynamic inefficiency' in the context of a model of economic growth means
[A] the economy's output per unit labour is below its steady-state value 
[B] the economy's unemployment rate is too high
[C] the economy's steady state is not at the golden-rule steady-state
[D] none of the answers are correct
Correct Answer: [A]

99. 'Capital Widening' refers to that part of investment needed to
[A] increase the capital per unit effective labour ratio
[B] replace capital that has depreciate
[C] equip new units of effective workers at the same capital per unit effective labour ratio
[D] all of the above
Correct Answer: [D]

100. A 'PEST' analysis is conducted on which of the following of an organisation's environments ?
[A] Internal environment
[B] Market environment
[C] Historical environment
[D] Macro environment
Correct Answer: [D]